Published On: Fri, Aug 23rd, 2013

Dodik: Moon je nezadovoljan jer mu nismo ispunjavali želje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da poštuje Ameriku, koja je nesporno velika i utjecajna svjetska sila, te da nema nikakav problem s njom.

Na pitanje da prokomentira izjavu odlazećeg američkog veleposlanika SAD u BiH Patricka Moona za federalne medije da “Washington više ne vjeruje predsjedniku Republike Srpske i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/”, Dodik je rekao da veleposlanik Moon nije jednako SAD, niti je Milorad Dodik jednako Republika Srpska.

“SNSD je velika stranka i potpuno je normalno da ima kapacitet za suradnju sa svima, pa i sa SAD. To se neće promijeniti ni ubuduće, kao što se neće promijeniti činjenica da stavovi SNSD-a ne ovise od toga tko govori u ime SNSD. Žao mi je što veleposlanik Moon odlazi nezadovoljan, jer nismo mogli da ispunjavamo njegove projektirane želje. Mandat smo dobili od naroda, a ne od američkog Veleposlanstva, i trudimo se i truditi ćemo se da to povjerenje opravdamo”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da ne smatra potrebnim da pita bilo koga, pa ni američkog veleposlanika, što će reći o Radovanu Karadžiću pred sudom u Haagu, o čijem radu su najbolju ocjenu dale sami suci tog tribunala, cijeneći da je riječ o političkom sudu.

“Optužbe za opstrukciju rješenja pitanja vojne imovine nisu ništa drugo do pokušaj izjednačavanja krivnje za zastoj u rješavanju određenih pitanja u BiH, jer je potpuno jasno da krivci za zastoj žive u FBiH. Javnost podsjećamo, a veleposlanik Moon to odlično zna, da je sporazum o imovini postignut 9. ožujka i da se mi držimo tog sporazuma”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da odlazećem veleposlaniku Moonu ne želi ništa da zamjeri, jer je on, kao i većina njegovih prethodnika, u BiH bio u profesionalnom mandatu, željan profesionalnog uspjeha i napretka u karijeri.

“Zamjeram mu samo što nije shvatio, ni on, ni određen broj njegovih kolega, da mi ovdje imamo životne mandate, i da mi ostajemo ovdje dok oni dolaze i odlaze”,naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odlazeći veleposlanik SAD u BiH Patrick Moon je u izjavi za federalne medije naveo razloge nesporazuma sa predsjednikom Srpske.