Published On: Pet, pro 30th, 2016

DODIK: Moje ispitivanje u Tužiteljstvu je politički motivirano, tužitelj treba obustaviti istragu


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se danas odazvao na poziv Tužiteljstva BiH te da je u Sarajevu dao izjavu u vezi s istragom u predmetu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.
Tužiteljstvo BiH je prije nekoliko mjeseci formiralo predmet nakon što vlasti RS-a nisu ispoštovale odluku o neustavnosti “9. siječanj kao Dana RS-a“.
Dodik tvrdi da su ispitivanja u ovom slučaju „politički motivirana“ i da postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH treba obustaviti istragu.
Pristao je, kaže, da da izjavu u Sarajevu, nakon što su iz Tužiteljstva BiH nekoliko puta odbili da izjavu uzmu na terotoriji RS-a.
Dodik je ranije rekao da je spreman dati izjavu Tužiteljstvu, ali samo na teritoriji RS-a, jer se, kako je tvrdio, ne osjeća sigurnim da dođe u Sarajevo.
– Odlučio sam da bez obzira na špekulacije razne vrste danas dam izjavu. Nazvao sam tužitelja i otišao u Tužiteljstvo BiH i dao sam izjavu – dodao je Dodik.
U izjavi je, kaže, naveo da ne razumije zašto je uopće pozvan u Tužiteljstvo, ali da je istraga koja se vodi politička motivirana ne samo protiv njega, već i nekih drugih ljudi, „a naročito protiv RS-a“.
– Ne očekujem nikakvo daljnje postupanje tužitelja, jer za to nema pravnih osnova. Sve drugo što bi se učinilo bilo bi politički motivirano… naveo je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.
Vlasti RS-a su u rujnu provele referendum u RS-u, iako ga je zabranio Ustavni sud BiH, koji je ranije ocijenio kao neustavan “9. siječanj kao Dan RS-a“./Fena/HMS/