Published On: Pet, tra 12th, 2019

Dodik: Mit o Srebrenici je lažan mit

Nemoguće je, kaže Dodik, da je istina o Srebrenici koncentrirana na samo sedam dana.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da se u Srebrenici tijekom rata dogodilo ”užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata”.

U tom pogledu, kazao je, treba osuditi svaku vrstu zločina koji je počinjen. ”Bošnjaci pokušavaju izgraditi mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima, uoči konferencije o temi ”Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja je danas počela u Banja Luci. Nemoguće je, kaže, da je istina o Srebrenici koncentrirana na samo sedam dana.

”To su kreirali bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i ostali iz međunarodne zajednice, iako ona podrazumijeva čitavo razdoblje rata i neka povijesna kretanja i procese”, ustvrdio je.

Navodi da je Ashdown inicirao priču o Srebrenici. ”Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska Paddyja Ashdowna u BiH… Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je potreban svakom narodu, a Bošnjaci nisu imali nikakav drugi mit”, ustvrdio je Dodik.

Naveo da je da su Srbi procesuirani za dešavanja u ratu, ali ne i Bošnjaci, navodeći primjer Nasera Orića. ”Onda mi ovdje ne možemo da pričamo ni o pravdi ni o pomirenju”, rekao je ističući da se ”pokušava očuvati priča o Srebrenici putem donošenja zakona o zabrani negiranja onog što se desilo, što govori da je to na staklenim nogama”.

U svom obraćanju novinarima ni jednom nije spomenuo riječ genocid. Organizatori skupa su organizacija starješina Vojske RS-a, nezavisni univerzitet Banja Luka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 stoljeću, a Dodik kaže da ovakvi skupovi daju ”jednu novu sliku o istini koja je se dogodila u Srebrenici”, prenosi FENA.