Published On: Pon, ruj 19th, 2016

DODIK: Krajnje je vrijeme da se strane ambasade u BIH upristoje. Odgovorni su za ovakvo stanje u BIH…

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je krajnje vrijeme da se ambasadori zapadnih zemalja prestanu miješati u unutaranja pitanja zemlje u kojoj se nalaze, ma kako ona izgledala i makar bila BiH.
“Nevjerovatno je da ambasadori uzimaju za pravo da komentiraju unutarnje političke događaje.
To nigdje na svijetu nema, samo se ovdje to održava. Zato je BiH neuspješna zemlja i nema šanse da uspije dok se ljudi u njoj ne dogovore što može biti BiH, bez mogućnosti da se u to uključe strani ambasadori bez obzira odakle dolaze”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
On je ocijenio da je Ustavni sud BiH uključio sve elemente političkog odlučivanja i da radi po nalogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, pod pritiskom određenih ambasada u Sarajevu.
“Da je to imalo veze sa pravom ne bi se ni došlo u situaciju da se odlučuje na ovaj način. To će biti suština onoga što želim da kažem ambasadoru Ruske Federacije u BiH i svima drugima. Očigledno je da su se ambasadori zapadnih zemalja ‘umrtvili u BiH i da im treba neka vrsta igre pa su sada ovo iskoristili da se uključe na najgori mogući način”, istakao je Dodik.
On je rekao da će na današnjem sastanku sa ambasadorom Ivancovim, koji je dio redovnih konsultacija, razgovarati o općoj situaciji nastaloj nakon, kako je istaknuo “sramne odluke Ustavnog suda BiH, koji je politički sud BiH”.