Published On: Pet, lis 4th, 2019

DODIK: Komšić ne poštuje institucije BiH, a poziva Lavrova da to čini

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je smiješno i neozbiljno da jedan član Predsjedništva BiH poziva šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova da poštuje stav institucija BiH, a da ih pri tom sam ne poštuje.

“Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić uporno negira činjenicu da se Republika Srpska jasno opredijelila za politiku vojne neutralnosti i da, koliko mi je poznato, nema stranke iz Srpske koja tu činjenicu ne poštuje”, naglasio je Dodik.

On je upitao zašto se, ako je u BiH sve završeno u vezi s pitanjem NATO integracija, još o tome priča i zašto se od Srba traži potpis na Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO.

“Ako Bošnjaci mogu nastaviti s NATO integracijama bez Srba i Republike Srpske, zašto to ne učine? Ako u stav BiH ne može biti ugrađen i stav Republike Srpske, neka javno kažu”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je Ruska Federacija veoma dosljedna u svojoj politici prema BiH, temeljenoj na poštovanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

“To bi i Komšić i ostali trebali poštovati. Nije stav Republike Srpske u vezi s NATO integracijama stav Ruske Federacije, to je stav Srpske, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta”, kaže Dodik.

Reagirajući na izjavu Lavrova da SAD i jedan broj država Zapadne Europe vode politiku uvlačenja BiH u NATO, Komšić je pozvao šefa ruske diplomacije da poštuje odluke institucija BiH, te dodao da je “jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena da BiH želi biti članica NATO-a”./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare