Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, izjavio je danas da se ova stranka neće vratiti u institucije BiH dok iz pravnog prometa ne budu isključene intervencije na Kaznenom zakonu BiH.

“Nas ne interesira kako će se to dogoditi. Neki oni koji su zabrljali gledaju kako će to eliminirati. Kad to urade vratit ćemo se u zajedničke institucije. Do tada nećemo odlučivati”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Dodik je istaknuo da je Predsjedništvo SNSD-a danas potvrdilo da BiH nema visokog predstavnika niti OHR, te da odluke koje takva struktura donosi, za ovu stranku nisu obvezujuće, niti će ih poštovati, prenosi Srna. “Bilo kakva odluka sa takvog mjesta je kriminalna, van prava i Daytonskog sporazuma”, naglasio je Dodik. On je naveo da SNSD ostaje posvećena stabilnosti, prije svega Republike Srpske, te stranka koja se bori protiv bilo kakve destabilizacije i nasilja.

Šarović: SDS ne prati Dodikovu politiku ogoljavanja RS

S druge strane, predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, poručio je Dodiku da “patriotizmom samo prikriva vlastitu korupciju” te da “neće pratiti njegovu politiku potpunog ogoljavanja RS i izvlačenja resursa”.

“Borite se na život i smrt i ne birate laži jer znate da gubitak izbora za vas znači kraj slobode”, poručio je Šarović reagirajući na jučerašnje izjave Milorada Dodika.

Dodao je da SDS ne prati Dodikovu politiku “potpunog ogoljavanja RS i izvlačenja resursa dok cijenu plaćaju građani”, priopćeno je iz SDS-a.

“Najnoviji primjer je povećanje cijene struje. Prvo ste iscijedili Elektroprivredu RS pa sada gospodarstvenici plaćaju cijenu vaše pljačke”, naglasio je lider SDS-a.

Smatra da zbog politike SNSD-a svake godine iz RS ide 50 tisućaljudi.

“Tačno je, ne pratimo vas na vašem putu kriminala. I nikada vas nećemo pratiti jer za razliku od vas SDS vodi iskrenu patriotsku politiku kojoj je važna napredna RS koja ima budućnost i nije prazna ljuštura, porobljena od strane jednog čovjeka, njegovih kumova i prijatelja kojima je ostanak na vlasti jedina svetinja”, zaključio je Šarović.

Šarović je suglasan s Dodikom kad je riječ o krizi, ali i ponavlja ranije izrečene izjave na račun Dodika: „Moje očekivanje je da će 2022. godina biti puno izazovnija nego što je to 2021. Ne samo što je to izborna godina. Kad je to prilika, ja i dalje mislim da je on prijetnja za RS, ja i dalje mislim da nas on može odvesti unatrag i s njim nećemo imati sreće“.

/Republika/