Published On: Čet, pro 19th, 2019

Dodik: Kakva je zemlja u kojoj Bošnjaci izaberu ikebanu Hrvata i postave ga za predstavnika Hrvata, a Hrvati ga ne priznaju?

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se BiH, ako želi egzistirati, mora osloboditi stranaca, odnosno Bošnjaci se moraju osloboditi stalnog nastojanja da stranci rade za njih protiv Srba i Hrvata.

Dodik je naglasio da stranci ne dozvoljavaju da se nešto promijeni u BiH, koja je puna problema, zarobljena raznim procesima i stegama međunarodne uprave koja zaustavlja razvoj.

“Stranci su od BiH napravili nezainteresiranu sredinu u kojoj većina samo čeka što će netko sa strane predložiti. Ja se u to nisam utopio”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Prema njegovim riječima, nema sreće nijedna zemlja kojom upravljaju strana veleposlanstva, međutim u Sarajevu nema sluha da se bilo što mijenja i koncentrirani su na to da sve bude zadržano u postojećim okvirima.

Dodik je naveo da stranci u BiH 20 godina reguliraju tržište i gospodarstvo, te da su domaće vlasti natjerali na brzu, pljačkašku i nepravednu privatizaciju da bi došlo do nestabilne strukture koja predstavlja izvor za punjenje praznih radnih mjesta u Njemačkoj i drugim zemljama koje ovdje upravljaju.

Kazao je da Centralna banka BiH plasira sredstva u inozemstvo umjesto subjektima u BiH.

“U isto vrijeme mi smo prisiljeni da idemo na skupe izvore ili one koji su dostupni, a oni su politički motivirani, kao što su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Europska komisija, Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka. Samo se u tim institucijama daje novac koji je politički uvjetovan i zato mi ne možemo napraviti pomake”, kaže Dodik.

Napominje da međunarodna uprava u BiH nije donijela ništa dobro i da je neprihvatljivo da i danas ovdje postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Govoreći o odnosima unutar BiH, Dodik je istaknuo da treba prestati praksa da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti.

“Kakva je zemlja u kojoj Bošnjaci izaberu ikebanu Hrvata i postave ga za predstavnika Hrvata, a Hrvati ga ne priznaju? Na isti način je u Predsjedništvo BiH izabran i Mladen Ivanić. Mi smo 2014. godine dobili izbore, a oni su na razini BiH uzeli SDS koji je bio oporba u Srpskoj. Nastavili su s tom inercijom i onda su izmislili ANP kao uvjet za formiranje Vijeća ministara. Sada su prihvatili da bude donesen Program reformi BiH, tvrdeći da je to ANP, iako to nije ANP”, kaže Dodik.

Ocijenio je da je oporba u Srpskoj ostala na marginama, nesposobna pokazati bilo kakvu moć.

“Izgubili su nekoliko važnih centara kao što je Doboj, a veoma brzo će se nešto slično dogoditi i u Bijeljini, gdje će doći do prekomponiranja političke situacije tako da će oporba ostati još marginaliziranija. Kada se tome doda činjenica da će morati napustiti pozicije na razini BiH koje su im davale određenu snagu i vjetar u leđa, to govori da će njihovo marginaliziranje biti još veće”, naglasio je Dodik.

Oporbene stranke su, dodao je, podanička struktura koja je ogrezla u izdaji srpskih nacionalnih interesa na razini BiH.

Dodik je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a da je Ivanić nakon toga usvojio Strategiju vanjske politike BiH u kojoj piše da je prioritet integracija u NATO.

“Iz toga se vidi kako su izdavali. Izdavali su i pokušajima da dislociraju mjesto odlučivanja, a vrhunac je promjena Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usprkos stavu Narodne skupštine Srpske da se ne mijenja Poslovnik. To govori da su spremni iz inata učiniti nešto što je štetno za Srpsku”, rekao je Dodik.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare