Published On: Pet, kol 13th, 2021

DODIK: Jedan britanski diplomata mi je rekao da bi Republiku Srpsku priznalo samo 10 država, odgovorio sam mu da nam je to dovoljno

Inzkov zakon sigurno nije kraj Srpske, možda smo na početku transformacije iz entiteta u državu, ali bi svakako mogao biti kraj Bosne i Hercegovine, rekao je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

On je u intrevjuu za Sputnjik rekao da država u kojoj neimenovani stranac može nametati zakone, svakako dezavuira i negira njeno postojanje.

“Bošnjaci pokazuju svoje podaništvo prema Zapadu kroz savezništvo ali nisu dobili sve ono što su očekivali, jer svi gledaju svoje interese. Oni žele da modelirirati društvo na liberalnim principima, a to je nemoguće jer to naša povjest ne dozvoljava, jer da bi se napravila takva država, moraju se uništiti snažni identiteti”, rekao je Dodik u odgovoru na pitanje je li Inzkov zakon “kraj Srpske ili raspad Bosne i Hercegovine”.

Zamoljen da komentira izjavu da Josef Biden neće trajati dovijeka i da će sačekati nekog novog Trumpa da bi proglasio neovisnost Srpske Dodik je rekao da ni on neće trajati dovijeka.

“I ja neću trajati dovijeka, a računam na politički život. Jedan britanski diplomata mi je svojevremeno rekao da bi nas priznalo tek desetak zemalja, a ja sam rekao da mi je to dovoljno i da mi više i ne treba. Nismo mi toliko naivni, nije to posao koji će se dogoditi večeras na nekoj sjedeljci. Za to se treba složiti nekoliko važnih pretpostavki, a to je međunarodna konstelacija i trebalo bi se dogoditi na miran način. To su dvije pretpostavke koje mi moramo juriti, ali i ne smijemo ne pričati o tome, jer bismo se toga odrekli. Kada se to spomene u BiH odmah se digne halabuka kako rušimo državu, a država se nije ni izgradila, to je hibrid koji je nametnut i Srbima i Hrvatima, a ni muslimani nisu zadovoljni. Jedina realna koncepcija je naša, jer bi RS mogla samostalno živjeti kada bi odvojila”, rekao je Dodik.

Na pitanje bi li ukoliko dođe do razlaza na tri države to izazvalo nestabilnost na Balkanu i potaklo ostale države na razjedinjenje Dodik je rekao da je “BiH nedovršen posao, kako vole da kažu Amerikanci”.

“Već na početku raspada Jugoslavije identičnim procesom se raspala i BiH. Došlo je do velikog obračuna s velikim brojem žrtava. Bilo bi mnogo bolje da je bilo pameti i da smo se razišli u miru. Kada bi sada bile tri međunarodno pravne države, svaki sukob između njih bio bi međunarodni, a ovako stalno imamo unutarnja trvenje koje nije riješeno ni sa 60.000 NATO vojnika. Da mora dva dana sama da živi, ta država bi propala prve noći. Sve ovo što pričam ljuti ljude u Sarajevu koji žele da im mi budemo poslušnici, ali iz tog grada je otišlo 150.000 Srba. To nije naš grad. Mi nemamo nikakvu aspiraciju na Sarajevo, volio bih da nikada ne moram da otići tamo pa čak ni iz turističkih razloga. Tamo Kinezi dolaze zbog Valtera koji brani Sarajevo, a ne zbog grada, što je još jedna podvala jer Valter nije postojao”, objasnio je Dodik.

O mogućnosti kompromisa s Christianom Schmidtom i pod kojim uvjetima Dodik je rekao:

“Tu nema kompromisa. On mora pribaviti legitimitet da bi ga bilo. On mora ili otići ili dobiti suglasnost članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Tek onda bismo mogli raditi na kompromisu. Podsjetit ću da je RS verificirana kao međunarodni subjekt po tumačenju Venecijanske komisije zato što je i potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma koji regulira status i ulogu visokog predstavnika. Ukoliko mi sami priznamo takvog visokog predstavnika, mi ćemo se devalvirati kao strana potpisnica tog Aneksa u međunarodnom pravu, a za nas bi to bilo preskupo. Dva dana bi smo za nekog bili dobri momci, a trećeg dana bi sprovodili već viđenu koncepciju”, zakjučio je Dodik.

Na pitanje može li Schmidt ograničiti političko djelovanje Dodik je rekao da on ne može ništa, jer ne postoji.

“To i mediji u Srbiji moraju shvatiti, moraju poštovati međunarodni status. U Aneksu 10 se navodi da se on bira tako što suglasnost treba da da pet potpisnica tog dokumenta, a to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Hrvatska i zajednička razina BiH. Nakon tog konsenzusa, on ide na potvrdu u Vijeće sigurnosti UN, a ako ta procedura nije ispoštovana on nije visoki predstavnik. Ukoliko pristanemo na to, on bi sutra mogao ukinuti policiju RS, ministarstvo prosvjete, poljoprivrede, sve će moći”, poručio je Dodik.

Upitan očekuje li da bi dužnosnici u Beogradu mogli primiti Schmidta kao visokog predstavnika Dodik je rekao da o toj temi nisu razgovarali, ali upravo treba imati u vidu tu činjenicu da je Srbija potpisnica Aneksa 10 i ukoliko mu se da legitimitet, onda će se Srbija delegitimirati kao jedna od strana.

“Uvjeren sam da više ne postoji međunarodno pravo ali mi, koji smo mali i nejaki, moramo se držati, što narod kaže ‘kao pijan plota’ međunarodnog prava, jer nam ništa drugo ne preostaje.”/HMS/

guest
nije obvezno
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
44
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x