Published On: Uto, srp 12th, 2016

Dodik „izračunao“: Tražit će od Njemačke 290 milijuna KM za nadoknadu štete!

Ako šteta poljoprivrednim proizvođačima bude nadoknađena, pristaćemo na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, poručio je jučer predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je „izračunao“ da bi prilagođavanjem sporazuma prema načelu tradicionalne trgovine sa Hrvatskom direktna šteta poljoprivrednicima RS bila 220 milijuna maraka, a u proračunu RS oko 70 milijuna KM, piše Slobodna Bosna.

„Ja već za dva dana imam sastanak sa saveznim ministrom poljoprivrede Njemačke u Istočnom Sarajevu i mi ćemo razgovarati na tu temu. Mi tačno znamo naše gubitke u tom pogledu i mi ćemo te gubitke predočiti”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

O ponudi Merkelove konačnu riječ daće poljoprivredni proizvođači čiji će stav na kraju poslušati, uvjerava Dodik. Konačna odluka ipak je u rukama Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a Mladen Ivanić i danas poručuje da će uraditi kako kažu vlasti u Banjaluci.
Prvi čovjek SDS-a kaže da dobru volju Njemačke treba pozdraviti i plaši da svojim izjavama Milorad Dodik sve ne pokvari. Njegova izjava gdje Njemačku uslovaljava da nadoknadi štetu, mogla bi, kaže, biti kontraproduktivna.

“Meni se čini da je to nediplomatska izjava i glupa izjava. Njemačka se ponudila da učestvuje u rješavanju tog problema tako što će razmotriti na koji način kompenzovati one koji budu oštećeni tim SSP-om. Ja smatram da je to trebalo pozdraviti a ne postaviti kao ultimatum”, rekao je Mladen Bosić.

Upućeniji tvrde da se Dodik kod računanja malo preračunao, jer ukupni izvoz Hrvatske u BiH iz poljoprivrednog sektora duplo je manji od iznisa navodne štete koju će pretrjeti poljoprivrednici i budžet RS!

Direkt.ba