Published On: Uto, kol 23rd, 2016

DODIK: Izetbegović očito šalje signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost BIH


BIJELJINA – Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je danas da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dodatno radikalizira situaciju u BiH bez ikakvog razloga.
Dodik je podsjetio da je Srpskoj nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dvije decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud, gdje su dvoje sudaca, ranije potpredsjednika njegove stranke – SDA, i troje stranaca donijeli takvu odluku.
“Sada je ovo dječija igra u kojoj pokušavaju kažu da se to mora poštovati, bez obzira koliko to bilo preglasavanje i majorizacija.
Da je Ustavni sud BiH zaista ustavni sud ne bi bio na taj način sastavljen”, istakao je Dodik.
Komentirajući najavu Izetbegovića da će uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske, kojim će tražiti i donošenje privremene mjere za stavljanje na čekanje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Danu Republike, Dodik je naglasio da “Izetbegović nije BiH”, nego tek bošnjački član Predsjedništva i ništa više od toga.
“Vrlo je jasno da su Bošnjaci instrumentalizirali i međunarodnu zajednicu za svoje političke ciljeve, a naravno i Ustavni sud, koji već u kontinuitetu donosi odluke koje su rezultat preglasavanja”, napomenuo je Dodik, ocijenivši da bi samo “blesavi ili naivni” trebali povjerovati  u dobre namjere takve institucije u kojoj sjede dojučerašnji potpredsjednici SDA i presuđuju o tome što u Republici Srpskoj treba ili ne treba uraditi.
Predsjednik Republike Srpske je ponovio da će referendum o Danu Republike biti održan 25. rujna, izrazivši uvjerenje da međunarodni faktor ili Ustavni sud u ovom slučaju neće podleći političkim pritiscima.
“Ukoliko to učine, a imajući u vidu da ćemo mi i u tim uvjetima održati referendum, očito šalju signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Mi raspolažemo takvim informacijama, da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud poduzmu neku mjeru na taj način “, rekao je Dodik.
On je upozorio da bi samim tim i međunarodni faktor i Ustavni sud BiH na taj način došli u poziciju da su izravno u funkciji terorističkih aktivnosti u budućnosti.
“Stvar je vrlo jasna. Mi nismo čuli nijednu ozbiljnu, formalnu i suštinsku primjedbu koja bi išla za tim da ospori referendumsko pitanje i održavanje referenduma”, rekao je Dodik, podsjetivši da su bošnjački političari stvorili paranoju “pričajući o nekim dalekim mogućnostima u budućnosti” .
Dodik je rekao da je, kao i na svim referendumima, i na referendumu o Danu Republike s pitanjem “Da li podržavate da se 9 siječnja slavi kao Dan Republike Srpske” mogući odgovor “za” ili “protiv”, ali da su i prije tog, bilo kakvog odgovora javnosti Bošnjaci našli za shodno da se obračunavaju zato što misle da će ih samo pokretanje forme koja se zove referendum dovesti u poziciju BiH koja bi bila u disoluciji.
On je u tom pogledu istaknuo da je upravo način na koji rade Bošnjaci, i uopće pokušaji zlouporabe organa kakav je Ustavni sud i nasilje međunarodne zajednice – najbolji put da se BiH raspadne.
“Aktivnosti Bakira Izetbegovića u smislu ‘ukinimo Dan Republike i ima da šute u Republici Srpskoj’ nikada se neće dogoditi. Samo blesavi ili naivni mogu vjerovati u dobre namjere nekoga tko ukida Dan Republike s jasnom namjerom da pošalje poruku da Srpska nije stvorena, a samim tim i da nema “, naglasio je Dodik.
On je napomenuo da je sve to dio jednog scenarija koji nikada nije ni prestao – o centralizaciji i unitarizaciji BiH.
“Mi u takvoj BiH sigurno nećemo biti. Ona može biti centralizirana i unitarizovana samo od Sarajeva preko Zenice do Tuzle, i to je sve što mogu centralizirati, ništa više”, poručio je predsjednik Srpske.