Published On: Pet, lis 11th, 2019

Dodik: Izborni zakon treba mijenjati, “političko Sarajevo” zloupotrebljava izborni sistem i majorizira narod

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da SNSD u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH, navodeći da mnogo problema u BiH ne bi postojalo da “političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili barem jednog naroda”.

– Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta. Ako je jedan narod ravnopravniji od druga dva, nema ravnoteže i onda trpi cijeli sistem – rekao je Dodik, komentirajući inicijativu HNS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH.

On je ocijenio da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda.

– Mi moramo imati razumijevanja za nezadovoljstvo Hrvata, jer se SNSD zalaže za ravnopravnost svih u BiH – naglasio je Dodik.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da su izmjene Izbornog zakona imperativ za stabilnu, samoodrživu i razvijenu budućnost BiH, te neophodan korak ka ravnopravnosti i očuvanju krovnog načela Ustava te da o tome treba hitno otvoriti pregovarački proces.

Prema njihovom zaključku, izmjene Izbornog zakona treba da obuhvate izmjene protuustavnih dijelova Izbornog zakona, koje diskriminiraju Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivan narod i dovode do kršenja političke nezavisnosti te nametanja nelegitimnih predstavnika.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu, prenosi SRNA.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare