Published On: Pet, lis 9th, 2020

DODIK IZ BRUXELLESA: U EU ima sve više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas nakon sastanaka u Bruxellesu kako su i danas čuli opredijeljenost Europske unije za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine te da imaju niz očekivanja za BiH.

“Mislim da ima mnogo teških stvari za uraditi – neke koje su mogle su već urađene, a neke koje idu za tim da se mijenja i Ustav, bit će teško, gotovo nemoguće, kao i prijenos nadležnosti na zajedničku razinu a to smo slušali već 20 godina i nije se desilo tada pa ni sada. Treba se naći mjera. Ima se više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju, zemlju koja je suočena s mnogim unutarnjim problemima. Ono što mi trebamo uraditi jeste da osiguramo prolaz određenim inicijativama, kao što je ‘mini Schengen’”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka s predsjednikom Vijeća Europske unije Charlesom Michelom.

Istaknuo je i kako se razgovaralo i o migracijama, odnosno migrantskoj krizi u našoj zemlji te je poručeno kako migranti dolaze u Bosnu i Hercegovinu preko Grčke i Bugarske, da se parkiraju u BiH te da pored toga što predstavljaju socijalni problem, kako je naveo Dodik, predstavljaju i sigurnosni problem.

“Europska komisija pokreće novi dijalog o pitanju europskih migracija i rečeno je da će obuhvatiti i to pitanje vezano za Zapadni Balkan. Sva pitanja koja se promatraju prema zemljama Zapadnog Balkana se promatraju kao jednu čitavu regiju sa specifičnosti zemalja koje se tamo nalaze”, kazao je Dodik.

“Kako ćemo sve uspjeti u BiH, biće teško. Zadiranje u osnove političkog sustava i ustavnog uređenja je nešto što će teško riješiti ova generacija ljudi i ukoliko bude kruto zahtijevanje odavde, mislim da sav optimizam koji nosimo ili ga gradimo ovih dana može da bude izgubljen”, poručio je član Predsjedništva BiH, prenosi N1.

O tome je li moguća izmjena Zakona o VSTV-u Dodik je rekao kako sve što se tiče pravosuđa u BiH je loše, te ponovio kako je visoki predstavnik u BiH nametnuo zakone.

“Visoki predstavnik je nametnuo zakone, Europska unija je to podržavala i vidimo danas da je to potpuno promašen sustav. Mislimo da to nije pristojno, da ne možemo davati legitimitet putem samog Zakona o VSTV-u. Ne treba gajiti iluziju da ćemo legalizirati sve promašaje međunarodnog čimbenika zato što kao nešto treba brzo da riješimo. Potrebno je voditi debatu o čitavom pravosudnom sustavu”, poručio je Dodik.

Istakao je i kako su danas govorili da su pravosuđe kreirali stranci te da su oni krivi za to.

“Prije deset godina u Banja Luku je dolazila Catherine Ashton i dogovarali smo da se uđe u strukturalni dijalog oko pravosuđa i ništa se nije dogodilo, zato svako tko misli da se olako može desiti, apsolutno nije u pravu. U BiH to ne ide tako lako. Kada će se dogoditi, to je pitanje. Neke stvari hoće a neke neće, a u svakom slučaju postoji opredjeljenje da se radi na tome”, naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje tko je glavni krivac za ovakav izvještaj koji je BiH ponovo dobila, Dodik je rekao kako je to on. “Sve što ne valja tamo, ja sam kriv”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, bošnjački članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas ponovo borave u Bruxellesu gdje su održali dva sastanka. Prvi je bio sa stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom i s predsjednikom Vijeća Europske unije Charlesom Michelom./HMS/