Published On: Pon, sij 18th, 2021

DODIK: Ikona ostaje u vlasništvu Banjalučanina i njegove obitelji

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je političko Sarajevo bez ikakvog osnova temu ikone, koju je poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu, izdiglo na opći nivo, osim što im nije odgovaralo da on kao domaćin i Lavrov kao gost budu u Sarajevu.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će ikona ostati u vlasništvu Banjalučanina i njegove porodice.

“Poručio bih im da dostave dokaze da je to bilo vlasništvo institucija Ukrajine i mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali da je to tako. Ali, oni to još nisu dostavili i nemaju nikakvih podataka o tome “, rekao je Dodik, prenijela je RTRS.

Dodik je istaknuo kako nema nikakvih dokaza da je nešto ukradeno, te da to ne tvrdi ni Ukrajina, kao ni da je nestalo ili da pripada nekoj njenoj instituciji.

“Čovek iz Banjaluke mi je rekao da ima ikonu koju bi želio da pokloni, da je živio prije 25, 30 godina u Rusiji i da je to dio njegove obiteljske imovine i smatrao sam da to može biti lijep  gest”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su prilikom posjete Lavrova, 14. prosinca prošle godine, impresije bile da političkom Sarajevu nije odgovarao ni Dodik kao domaćin, ni Lavrov kao gost, kao i da je to pokazano ignoriranjem sastanka.

Smatra da bi se, da je BiH normalna i pravna država, njeni organi, a ne on, raspitali da li ikonu zaista potražuje Ukrajina.

“Mi smo provjeravali i na dan kada sam imao sastanak sa Lavrovim, Ukrajina ništa od toga nije ništa potraživala, a nije ni mogla, jer je ta ikona privatna stvar, dio porodičnog nasljeđa, nije pripadala niti jednoj instituciji i nigdje nije zavedena po broju ili po nekom aktu”, jasan je Dodik.

Postoji informacija i da je politička koordinacija na nivou BiH tvrdila da Interpol nema na listi potraživanja takve ikone, te da ne razumije o čemu se onda radi, osim što ni gost ni domaćin sastanka nisu dobrodošli u Sarajevu.

“Ikona je u trezoru u Istočnom Sarajevu i sačekat ćemo da vidimo. To je mala ikona veličine 20 sa 15 centimetara”, rekao je i istakao da će učestvovati u postupku o ikoni, te da se njegovi suradnici već saslušavaju u vezi sa tim.

(Izvor: Tanjug)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>