Published On: Čet, lip 6th, 2013

Dodik: Ide se na neke radikalnije mjere, politički motiviran prosvjed u Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da pokušaj blokade izlaza iz zgrade institucija BiH u Sarajevu “govori o tome da se ide i na neke radikalnije mjere”.

– Procjenjujemo da se radi o politički motiviranim skupovima, koji imaju za cilj da nametnu određene politike tamo – tvrdi Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Potvrdio je da je zbog prosvjeda i blokade zgrade institucija BiH u Sarajevu, u razgovoru s ministrom unutarnjih poslova RS-a Radislavom Jovičićem na prostoru Istočnog Sarajeva “podignuta pripravnost” posebne jedinice policije.

– Spremni smo, ukoliko bude bilo potrebe za određeni zajednički rad s policijom Federacije BiH i sigurnosnim agencijama BiH da to pitanje bude riješeno – rekao je entitetski predsjednik.

On je kazao da su predstavnici RS-a u stalnom kontaktu s zastupnicima tog bh. entiteta u Parlamentu BiH, te da se zbog problema s izlaskom iz zgrade “osjećaju ugroženim”.

– Sve vrijeme smo u komunikaciji s njima u nastojanju da nađemo način da oni sigurno izađu iz zgrade Parlamenta BiH. To govori o tome da nema dovoljno sigurnih uvjeta za rad Parlamenta i to će biti problem i u budućnosti – ustvrdio je on.