Published On: Čet, lis 11th, 2018

DODIK I VUČIĆ O KOMŠIĆEVOJ MEDIJSKOJ HISTERIJI: Nekad je bolje nešto prešutjeti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak kako Srbija želi dobru suradnju s BiH i svom trojicom novoizabranih članova Predsjedništva BiH – Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. On je ocijenio, povodom izjave novoizabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je za njega Kosovo neovisno, kako je ponekad bolje nešto prešutjeti te da želi odgovorno graditi odnose s BiH. Ustvrdio je kako neće koristiti svaku priliku, čak i kada je laka za stjecanje političkih poena, da odgovara na tvrdnje bilo koga, iako, ističe, nije osobito sretan zbog takve izjave, javlja Fena.

“Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regiji i odnosa s BiH. Bolje je ponekad prešutjeti. Manje štete u budućnosti”, kazao je Vučić. Izabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da bi bilo pristojno da se svi kandidati koji su pobijedili na izborima za člana Predsjedništva BiH uzdrže od komentara i jakih riječi dok se ne formira Predsjedništvo. Na pitanje Srne da prokomentira posljednje medijske istupe izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Dodik je ocijenio da se Komšić malo preigrao i da se uživio u ulogu nekog političkog mesije, čim već sada dijeli lekcije susjednim državama kako treba da se ponašaju.

”Iako još nije stupio na funkciju člana Predsjedništva, već nas je uspio zavaditi sa Hrvatskom i Srbijom a pored njih pokušava dijeliti lekcije i meni, odnosno Republici Srpskoj”, rekao je Dodik. On je naglasio da politika avanturizma koju Komšić personificira neće doprinijeti suradnji, a BiH će gurnuti u još veći ponor. ”Avanturizam je kad Komšić, nakon čestitke i poziva na suradnju koju je dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovori da je “Kosovo za njega nezavisna država”, pojasnio je Dodik. On je ocijenio da ta drskost na pruženu Vučićevu ruku može samo da svima u BiH nanese štetu. ”Ako prijetnje, uvrede i arogancija koju sada Komšić prosipa po regiji budu stil njegove politike i u Predsjedništvu BiH, bojim se da to neće voditi nikuda i biće veoma teško osigurati komunikaciju sa okruženjem”, upozorio je Dodik, aktualni predsjednik Republike Srpske.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare