Published On: Čet, tra 6th, 2017

DODIK I KUSTURICA PODRŽALI INICIJATIVU RUSKE AGENCIJE: Traže da se u Beogradu podigne spomenik „žrtvama NATO agresije“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i redatelj Emir Kusturica podržali su inicijativu da u Beogradu bude podignuto “spomen-obilježje žrtvama NATO agresije na SR Jugoslaviju”, koja je trajala 78 dana.

“Međunarodna agresija na Srbiju 1999. godine je užasan zločin bez kazne jednog dijela svijeta koji sebe naziva civiliziranim, a koji je okupljen u NATO. Ta agresija se po namjeri i sili koja je uporabljena može nazvati terorističkom.
No, kad već nema kazne, svakako treba podržati akciju Sputnjka, da u Beogradu, nakon toliko godina, biti podignut spomenik koji će podsjećati na nevine žrtve ove agresije, ali i na brutalnost i nečovječnost NATO saveza. To mora biti monumentalno zdanje, veliko koliki je i naš bol – rekao je Milorad Dodik za Sputnik.

Emir Kusturica je dodao da bi taj spomenik trebao podsjeća na istinu i kako je sve što se dešavalo srpske narodu u prošlom vijeku bio projekt njegovog nestanka.

“Trebalo je da se u našoj povijesti napravi najskuplji transfer i da Srbi od žrtve postanu zločinci, sijači genocida, počinitelji onoga što je upravo njima bilo namijenjeno i učinjeno”, kazao je Kusturica.

On smatra da srpska narod zaslužuje spomenik, budući da je, kako je kazao Kusturica, doživio najveće stradanje u cijelom vijeku i da je to narod koji su saveznici samo u Drugom svjetskom ratu bombardirali četiri puta, dok je NATO bombardiranje 1999. godine bilo “kruna njihovih zločina “.

“Zaslužujemo spomenik koji će nas podsjećati na zbroj zločina koji su nam učinjeni u ime civilizacije i najnovije ideje da se bombama naučimo demokraciji. Živjela Srbija! “, Poručio je Kusturica.

Akciju ruske agencije Sputnika do sada su podržali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić, akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i mnoge druge ličnosti iz javnog života Srbije.

Srpski patrijarh Irinej dao je danas blagoslov za ideju Sputnika da država u Beogradu podigne spomenik ili spomen kompleks za sve žrtve NATO bombardiranja Srbije 1999. godine.