Published On: Čet, kol 15th, 2019

Dodik i Ivancov: Što prije formirati vlast na državnoj razini

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponovio je danas nakon susreta s veleposlanikom Rusije u BiH Petrom Ivancovim da nema suglasnosti oko dostavljanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel.

Potvrdio je i da takvo nešto nikad nije podržao, dodajući da je “ANP izmislila bošnjačka elita” kako bi se spriječilo imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH nakon općih izbora održanih u listopadu prošle godine.

Naveo je i da suglasnosti o tom dokumentu nema jer je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a ujedno je i naveo da sadašnji saziv Vijeća ministara taj dokument nije podržao, prenosi Fena.

Dodik smatra i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, “u želji da iskomplicira situaciju“, zakazao redovitu sjednicu te na dnevni red stavio glasanje o “famoznom dokumentu tvrdeći da ukoliko se ne izglasa ANP, on neće glasati za kandidata za predsjedavatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltiju”.

Dodik je najavio da će prisustvovati sjednici Predsjedništva BiH zakazanoj za utorak, 20. kolovoza.

Dodik i Ivancov su izrazili opredjeljenja da što prije dođe do imenovanja novog saziva Vijeća ministara, a Dodik najavljuje različite scenarije ukoliko do toga ne dođe u roku od 30 dana od usvajanja Principa za formiranje vlasti na državnom nivou koji je potpisan 5. kolovoza.

Ruski veleposlanik u BiH izrazio je danas, kako kaže, ozbiljnu zabrinutost za stanje u BiH i trenutnu aktualnu političku situaciju, podsjećajući da je prošlo 10 mjeseci od izbora te se pod znak pitanja stavlja stabilnost, ali i razvoj zemlje kao i provođenje reformi.

Podvukao je da bi novi saziv Vijeća ministara trebao biti formiran samo na osnovama zajedničke agende i dogovora politički lidera koji je postignut 5. kolovoza.