Published On: Sri, srp 11th, 2018

DODIK: I Haag je osporio 8500 pobijenih u Srebrenici

Milorad Dodik uoči obilježavanja 23. obljetnice genocida u Srebrenici osporio je kako je u tom ratnom zločinu ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka ustvrdivši kako je stvarna brojka dvostruko manja, a najavio je i kako će učiniti sve da entitetska vlada povuče dokument iz 2004. kojom su tadašnje vlasti RS potvrdile razmjere srebreničkog zločina i odgovornost vojske i policije bosanskih Srba.

“U Haaškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3500 do 5000 stradalih, a u izvještaju (vlade RS iz 2005. godine) piše da ih je 8700. Ovi iz Federacije BiH će uvijek reći da je taj maksimalan broj, što nije točno”, izjavio je Dodik novinarima u Modriči gdje je boravio tijekom dana.

Dodik je kazao kako su mu ove brojke dovoljan razloga da poduzme korake ne bi li sadašnji parlament i vlada RS povukli dokument iz 2004. nastao na temelju obvezujuće odluke tadašnjeg Doma za ljudska prava BiH i tužbi koju su protiv RS podnijeli članovi obitelji ubijenih u srebreničkog genocidu koji su tražili rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su nestali njihovi srodnici.

Čavić izjavio kako se srami toga što se dogodilo

Tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić u govoru koji je održao pred televizijskim kamerama kazao je kako se zbog svega učinjenog “kao čovjek i kao Srbin stidi te crne stranice u povijesti srpskog naroda”. “Sudionici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj tko je činio ovakav zločin i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu činio je zločin i prema vlastitom narodu”, kazao je tada Čavić.

Njegov nasljednik na dužnosti predsjednika RS sada zastupa potpuno drugačije stajalište. “Očevidno je to od početka zloporaba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast natjerala da to objavi”, kazao je Dodik koji je ranije opetovano odbijao prihvatiti kako je u Srebrenici počinjen genocid.

Dodatni motiv za osporavanje razmjera zločina našao je u činjenici da su predstavnice udruge “Majke Srebrenice” predale Klausu Zornu, glavnom inspektoru Savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA), popis s 22 tisuće imena bivših pripadnika vojske RS koji su potencijalno umiješani u ratne zločine zatraživši od njega da provjeri i utvrdi skriva li se netko od njih u Njemačkoj.

Taj je popis Zornu koji je u ponedjeljak doputovao u Srebrenicu uručila Munira Subašić zahvalivši mu jer je još tijekom rata u BiH kao tužitelj učinio sve kako bi počela privođenja počinitelja ratnih zločina koji su se zatekli u Njemačkoj.

Zornove istrage dovele su do toga da prvi među njima, Duško Tadić, odgovoran za zločine u logoru Omarska, bude uhićen još 1994. “Moja poruka počiniteljima zločina je da nijedan od njih nikad neće biti siguran i pošteđen uhićenja i eventualnog procesuiranja ako ikada uđe u Njemačku”, kazao je Zorn ovim povodom u intervjuu koji je u utorak objavio portal Vijesti.ba.

Dodikov komentar je pak bio kako Njemačka nije nadležna za procesuiranje ratnih zločina u BiH, a uručivanje Zornu popisa s tisućama imena bivših vojnika RS okvalificirao je kao provokaciju.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x