Published On: Pet, pro 16th, 2016

DODIK I ČOVIĆ: Za 15-ak dana prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH


Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Dragan Čović razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o pitanjima koja su dio suradnje ovih dviju stranaka.
Kako se i pretpostavljalo razgovarali su i o novom tekstu zakona o Ustavnom sudu BiH te su lideri dviju stranaka najavili da bi u idućih, najviše 15-ak dana, trebao biti ponuđen novi tekst zakona, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi se osigurala podrška u parlamentu.
– Finalizirat ćemo to pitanje bez obzir na to da li će to biti izmjene Zakona o Ustavnom sudu ili drugi naziv tog dokumeta jer ne može postojati pravna država ukoliko u Ustavnom sudu sjede strane sudije. O tome treba sjesti i razgovarati – pojasnio je Dodik.
Čović je također naglasio da pravosudna reforma ne mora čekati samo na red kada to pitanje bude rješavano u smislu pristupanja BiH Europskoj uniji.
Jedna od tema bio je europski put BiH, za šta je Dodik kazao da u RS-u nisu otipmistični kada je to u pitanju, ali oba lidera se slažu da će se tijekom odgovoranja na pitanja iz Upitnika Europske komisije pokazati funkcionalnost ovog tijela putem kojeg BiH usaglašenim glasom treba razgovarati s EU.
Dodik također podržava legitimne predstavnike Hrvata u BiH te je ponovio da će pružiti podršku izmjenama Izbornog zakona da se ne bi događalo da jedan narod drugom bira predstvanike u vlasti.
Naglašeno je i da su oni opredijeljeni u podršci za izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije te smatraju da se ti odnosi trebaju zasnivati na dijalogu.
Osvrnuli se i na (ne)postojanje parlamentarne većine u državnom parlamentu nakon što su četiri poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) napustili Klub te stranke, a Čović je najavio da će uskoro biti upriličen sastanak s predstavnicima SDA da bi se utvrdilo postoji li stabilna većina na državnom, ali i federalnom nivou.
Za njega ne bi trebalo biti ništa sporno da ukoliko Vlada Federacije BiH donese neku odluku jednoglasno da ona bude podržana u Federalnom parlamentu zbog čega je nužno i utvrditi postoji li većina kako bi se važne stvari stavile na dnevni red sjednica.
Dodik je još istakao da predstavnici iz RS-a koji su dio parlamentarne većine u državnom parlamentu rade na štetu RS-a i stanovnika tog entiteta te je pozvao da se dogovori o tome šta je to srpska nacionalna politika.
Dodik i Čović razgovarali su i o drugim strateškim temama, a lideri su ocijenili da se većina otvorenih pitanja može rješavati suradnjom dviju stranka.
U delegaciji HDZ-a bili su još ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, a u delegaciji SNSD-a premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar financija RS-a Zoran Tegeltija, predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Staša Košarac./Fena/HMS/