Published On: Pon, pro 6th, 2021

Dodik i Čović imaju priliku ispisati hrvatsku i srpsku povijest o kojoj bi se pisalo stoljećima kasnije; ovo je ono što trebaju učiniti

 

Lider Srba u Bosni i Hercegovini i član Predsjedništva te zemlje Milorad Dodik je jučer sebi i Draganu Čoviću otvorio vrata kroz koja bi, ako odluče proći, mogli postati jedne od najznačajnijih osoba u srpskoj i hrvatskoj povijesti.

Gostujući na RTRS-u, otkrio je da je u igri srpski i hrvatski bojkot idućih Općih izbora. Taj bojkot bi neminovno značio samo jedno, a te je ono što mnogi zovu Daytonom dva.

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Središnjeg izbornog povjerenstva, ni RS neće izaći na izbore. Tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju i spremni smo da u tome učestvujemo”, izjavio je.

Dodik nije pojasnio što smatra pod “uplivom stranaca u rad SIP-a”.

“Možda će oporba iz RS-a pristati sudjelovati na takvim izborima, ali mi ne bismo sudjelovali. Mi možemo ovdje onemogućiti da se izbori provedbu, bez obzira što bi SIP raspisao. Dovoljno je da naše javne ustanove kao što su škole i domovi kulture ne daju na raspolaganje, ili da naše općine ne formiraju mjesne izborne komisije. I nema izbora, je li tako?”, rekao je predsjednik SNSD-a.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je prije nekoliko mjeseci da su Dodik i on razgovarali o tome da za „zajednički stol“ sjednu „predstavnici konstitutivnih naroda u BiH“ – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore mene, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdogana“.

Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.

Ideja, dakle, o novoj konferenciji o BiH je nešto što je već jedna od opcija, a sam Milanović je to najavio tijekom svog susreta s Miloradom Dodikom.

Kako bi u tome ulogu odigrao bojkot izbora? Izvrsnu! Sve ono što EU i Amerika ovdje ne žele je ogromna institucionalna kriza. A bojkot izbora bi neminovno do te iste krize doveo.

Tijekom proteklih lokalnih izbora, HDZ BiH je u Federaciji Bosne i Hercegovine pobijedio u više od 20 općina i gradova, još tri općine u FBiH su pod kontrolom Dodikovog SNSD-a, što je gotovo 30 općina. Da se dogodi da lokalna središnja izborna povjerenstva odbiju poslušnost SIP-a s državne razine u 30 općina u Federaciji i u cijeloj Republici Srpskoj, to bi izazvalo ogromnu krizu u BiH.

Svi oni stranci koji godinama pričaju o nužnosti poštivanja institucija i funkcioniranju istih bi konačno uvidjeli gdje leži stvarni problem. A stvarni problem jest bošnjačka majorizatorska politika, namećenje Komšića i ignoriranje temelja Daytona. A temelj Daytonskog mirovnog sporazuma u prvom redu je konstitutivnost naroda. Koja se krši.

Ovakvim potezom, neizbježan bi bio neki novi Dayton, odnosno neka nova konferencija o BiH koja bi bila sastavljena na tragu onog Milanovićevog prijedloga.

A što bi se, uopće, moglo dogoditi Dodiku i Čoviću? Pa, zapravo, ništa. Na zajedničkoj press konferenciji jednostavno izjave kako su se odlučili na ovaj korak jer je voda došla do grla i više ne žele igrati nametnutu igru po pravilima koje nameće njihov suigrač uz pomoć sudaca.

Vučić bi glumio faktor stabilnosti i pozivao na to da se izbori provedu, gostovao bi isti dan u 16 televizijskih emisija, Plenković bi znakovito podigao lijevu obrvu i rekao kako treba sve napraviti da se kriza riješi, Milanović bi se zadovoljno smješkao, Bakir bi gubio živce jer bi shvatio da njegova priča više ne može prolaziti, zvonili bi telefoni na relaciji Moskva – Washington, svi živi bi se pitali koji se vrag događa, Ursula von der Leyen bi to jutro popila gorču kavu, Zeleni bi u Berlinu trabunjali kako ovo ne valja, ali ‘ko ih šiša, kao da se oni išta pitaju, neki fratar u habitu bi iz studija N1 u Sarajevu valjao gluposti o hiljadugodišnjoj Bosni, ali bi, da skratimo ovaj uvod, efekt konačni bio taj da će doći do nove mirovne konferencije o BiH.

Na toj novoj mirovnoj konferenciji i Hrvati i Srbi bi poboljšali svoj položaj, ostali u okvirima BiH, a Bošnjaci bi mogli sami sebi čestitati jer su, iako možda nezasluženo, zadržali državu koju su rušili proteklih tridesetak godina.

Na ovaj način, Dragan Čović i Milorad Dodik bi postali nacionalni heroji, a udžbenici iz povijesti na svjetskim sveučilištima bi proučavali njihov pristup borbe i rata koji se dobio bez ispaljenog metka i bez ijedne prolivene kapi krvi.

Ivan Crnjac  l Bild.ba
guest
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 godina prije

Druze Mile, adezej sigurno izlazi na izbore.
U slucaju gubitka izbora “duznisnici” I ostale podrepne muhe nestali bi u zemlje koje nemaju ugovor o ekstradiciji, kriminal adezeja vuce se kao smrdljivi trag vec 25 godina. A i kladionice bi ostale na vjetrimetni.. Ne, ne, prevelik je to “nacionalni” samointeres klepto sekte da si dozvole luksuz neizlaska na izbore, taman da se vode po serijatskom pravu.

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Kao

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Ako,Ako

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

AISA moja draga a da li si plaknulu paksu ?? OKANI SE POLITIKE , bolje da se udas za svoje jer cuo sam da u Atganistanu fali zena a posebno su im drage iz Krcahnske EVROPE !!!! PROLAZE I POLOVNE KAO TI !!!!

Jure
Jure
1 godina prije

Samo nepismen čovjek misli kako ne bi bilo bar 30% Hrvata od stoljeća sedmog koji ne bi jedva dočekali da bez obzira na “narod” zavuku Čoviću i HDZu i prihvate vlast kako god i tko god im je ponudi samo da se mogu naslađivati kako su napokon i oni zaj***# HDZ a ne samo HDZ njih 25+ godina 🙂 tko misli drugačije – taj je nepismena budala i lamentira o nekakvom izmišljenim jedinstvu…

Last edited 1 godina prije by Jure
djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Jure
1 godina prije

30% nema ni HDZ. Oporba je, nažalost, tanka i jadna, i ono malo što je bilo, Bakir je homogenizirati. Samo izmjena izbornog zakona može stvoriti alternativu. Budimo realni, kome je to interes

Anonimac.
Anonimac.
1 godina prije

Pita nastavnica Izeta kako je došlo do raspada BiH .Mi tupave bošnje smo izabrali Komšića ze hrvatskog predstavnika i tako je došlo do raspada BiH.Sami smo upali u zamku .Sve je bilo mirno dok ga ne izabrašmo Sad smo ostali sami i najveći krivci za raspad a najviše smo voljeli Bih Sjedi Izete 5..

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Samo bojkot izbora spašava srbe i hrvate, 100% blokada dzamahirije pa nek ih komsic I Izetbegović spasavaju

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

NEMA IZBORA 2022 COVICU JESI ČUO, NEMOJ DA TI HRVATSKI NAROD SUDI ZA IZDAJU

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Srbi i Hrvati se trebaju povući i pustiti da zmija sama sebe progura, a to je neizlazak na izbore

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Treba se organizovat i izaći na ulice direktno ispred hdz mostar cjela herceg bosna natjerat sve usranom motkom samo ako im padne na pamet da pozovu hrvate na izbore

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Bravo, mi i onako nemamo više ništa od ove drzave

Tigar1995
Tigar1995
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Nemaš zbog kra de zeca ne zbog drzave

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ajmo narode pripreme za izlazak na ulice

Mario
Mario
1 godina prije

Čović I Dodig mogu osnovati državu a dva entiteta sasvim legalno imaju teritorij I stanovništvo,,u toj državi kruha nam I vina nebi nedostajalo

Mario
Mario
Šta ti kažeš na ovo?  Mario
1 godina prije

Državu s dva entiteta,,,ispravka

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Mario
1 godina prije

Bolje bi bilo da budemo dobri susjedi

Anonimac.
Anonimac.
1 godina prije

Komšiću legendo šta uradi bošnjacima.Posvađa ih sa svima .Da smo znali da će tako biti i mi bi glasali za tebe .Uspjelo ti je rasturiti BH što ova trojka nije bila sposobna 30godina Prevazišo si i Dodika za nepovjerovati..Sve si ih preveslo

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac.
1 godina prije

Nije kriv Komšić .Izetbegović ga je na to nagovorio.Skupljo birače po đamiji Komšić je žrtveno janje

Derim
Derim
1 godina prije

Da bi “ispisali povijest”,ova genocidno,uzepeovska bratija bi trebala slijediti primjer okog zlocinca Praljka.
Zivjeli!

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Vi ste je ispisali birajući Komšića Rasturište Bih i povjest će pisati o vama KO DRUGOM JAMU KOPA SAM U NjU UPADA

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Da sam na tvom mjestu, bježao bi iz takvog okruženja, ako je tako, susjedi su ti jako opasni

Hrvoje Vukcic
Hrvoje Vukcic
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

zar se nisi raznio talibancicu

Rele
Rele
1 godina prije

Ebo povjest koju će pisati ta dvojica

Caco
Caco
1 godina prije

Ispisat će povijest to jeste završiti na smetlistu povijesti kao njihove idejne vodje Karadzic I Boban.

djuro
djuro
1 godina prije

Kad bi bilo kako naslov kaže, to bi bila, isključiva, zasluga Bakira Izetbegovića

Carlos
Carlos
1 godina prije

Nisu važni samo ciljevi, važan je i politički rukopis.