Published On: Sri, tra 20th, 2022

DODIK: I Bošnjacima bi trebala odgovarati tri entiteta u BiH

Dodik je rekao da će razgovarati s predstavnicima boračkih kategorija i da vjeruje da će to biti miran, dostojanstven skup s kojeg će se slati poruke.

“Vjeruju da će to biti masovno i da u tom smislu pozivaju čelnike da dođu tamo. Ja ću biti tu. Bit će onih koji su svojim angažmanom u Vojsci Republike Srpske pečatirali i branili Srpsku.

“Zato što se izvlače iz gubitka Srpske“, rekao je Dodik.

Ako izgubite imovinu, kaže Dodik, čemu Republika Srpska?

Dodik je upozorio da bi zakon o državnoj imovini bio smrtna kazna za Republiku Srpsku, jer bi reguliranje tog pitanja na razini BiH značilo oduzimanje imovine Republici Srpskoj, čime bi se izgubio značajan dio subjektiviteta.

“Oduzimanje imovine znači prijenos koji je reguliran zakonom BiH. To bi značilo da se BiH smatra nadležnom ili je nadležna za imovinu. Time bi Srpska izgubila značajan dio subjektiviteta. Imovina nije imovina BiH, već entitetska imovina“, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Navodeći da je predložio da se napravi dogovor između dva entiteta i da se uredi pitanje imovine, Dodik je rekao da je trenutno samo sporna imovina u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH suvereno upravlja federalna vlast. vlasništvo.

Dodik ističe da nije točna tvrdnja Ustavnog suda BiH da pitanje imovine treba rješavati na razini BiH, dodajući da sud nije nadležan da govori o nadležnostima, već samo da kaže je li neki akt u skladu s Ustavom BiH.

Naveo je da je Ustavni sud BiH iskoristio ustavnu klauzulu koja kaže da BiH nastavlja svoj međunarodno – pravni kontinuitet “unutarnjim uređenjem predviđenim Ustavom”, koje, kako kaže, ne postoji u tumačenju, niti se uzima kao osnovu za bilo kakvu odluku.

“Ustavni sud je špekulativni, inkvizitorski sud. Apsolutno je jasno da je Republika Srpska izgubila više od 80 nadležnosti, donekle nametanjem takozvanog visokog predstavnika, a sada je tu ulogu preuzeo Ustavni sud”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istaknuo je da je pitanje imovine riješeno Ustavom.

“Imovina je Republike Srpske i ostat će naša. Mi ćemo svoju imovinu uknjižiti i tako se ponašati. Vlasti su počele raditi svoj posao i radit će. Prije odluke Ustavnog suda ta imovina je uknjižena, ne može se izgubiti, može pripasti BiH, jer to nije predviđeno Ustavom”, istaknuo je Dodik.

Kazao je da neki predstavnici međunarodne zajednice u BiH traže od njega da se bavi politikom, a ne Ustavom.

“Ja kažem – ne, ja ću implementirati Ustav. Kaže čovjek iz OHR-a – ako se pozivate na Ustav, onda imamo problem. Njega ne zanima Ustav, ali nećemo odustati”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je svoj život i sudbinu podredio interesima Republike Srpske i njenom položaju u BiH.

“Svaki izlaz iz te pozicije, ta BiH je za mene neprihvatljiva. Ne želim živjeti u zemlji u kojoj se ne poštuje Ustav, gdje se poštuje samo jedna linija, a druga se ignorira. To je završilo Daytonskim sporazumom i Ustav BiH pripada Republici Srpskoj. Ništa drugo neće biti”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da BiH nije sporna ako je ustavna i da je njegov stav Ustav.

“Ako mislite da je Ustav secesija, onda se slažem na vrijeme. Stalno govorim da je moj stav Ustav. Kad promijenimo Ustav na ovaj ili onaj način, onda ću to poštovati. Ako želite nametnuti neustavnu BiH, ja sam protiv te BiH i ne krijem to. A ovo što javnost govori da je secesija je vaša stvar”, rekao je Dodik.

Kaže da ga ne zanima unutarnja i centralizirana BiH, već samo Republika Srpska.

Dodik je ponovio da nitko neće prenijeti nikakvu nadležnost Republike Srpske na razinu BiH, a ono što je preneseno u neregularnim uvjetima u formalnim okolnostima bit će osporeno odlukama Narodne skupštine Republike Srpske.

“Vjerujem da ćemo prolongirati zakone o obrani, VSS i UIO, ali od toga ne odustajemo. Nismo imali ovaj sukob u Ukrajini kada smo počeli”, rekao je Dodik.

Istaknuo je kako oporbu smatra izdajicama jer rade sve što Britanci od njih traže.

“Zato što su servilni muslimanima u Sarajevu, zato i izdaju Republiku Srpsku”, dodao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ponovio je da u ukrajinskom sukobu BiH treba biti neutralna i to je najbolja pozicija.

“Prvo, Rusija je jamac Daytonskog sporazuma. Kakav svijet možemo uvesti sankcije Rusiji? Da ja sad trčim za nekakvom politikom i kršim svoja načela. Nećemo pristati na uvođenje sankcija Rusiji na razini BiH. To je ono što mi možemo reći. Ja mogu.

“Možete raditi te karikature, ali Bisera Turković, Komšić i ostali, to možete. Ali formalno to neće biti”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da stoga njegov stav nije ruski, nego pozicija neutralnosti.

Dodik smatra da treći entitet u BiH treba biti realan i da jedan narod u političkom smislu ima svoj entitet, autonomiju, pojavljuje se kao organizirani faktor i pregovara s drugim narodima.

“To je suština u BiH. Mislim da konstitutivni narodi, a Hrvati jesu, trebaju ostvarivati ​​prava konstitutivnih naroda i da je nepristojna manipulacija tipa da Muslimani biraju člana Predsjedništva. Mislim da bi muslimanima bilo bolje “Hajde da se dogovorimo da neće biti secesije”, poručio je Dodik.

Smatra da bi domaći ljudi, oslobođeni raznih pritisaka, trebali sjesti i dogovoriti se što je to BiH što bi u ovom trenutku zadovoljilo i Hrvate i Srbe i Bošnjake.

“Dajmo joj život narednih 20-30 godina, da promijenimo strukturu i da vidimo hoće li neka mlada generacija misliti nešto drugačije. Ovo guranje, nametanje, to će samo dovesti do njenog rastakanja”, rekao je Dodik.

Ističe da je to u funkciji obrane Daytonskog sporazuma kako je napisan, a ne duha Daytona, kao što je zapisano u Ustavu.

“Mislim da neću mijenjati osnove politike i dokle god me podržava ovaj narod ja ću biti u politici. Ja sam čovjek koji nikoga ne mrzi, ako nisam pomogao nisam pomogao. Nema Bosne bez svačijeg zadovoljstva” zaključuje Dodik.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Muslimanima samo odgovara islamska,šerijatska i talibanska BIH ,zato oni i ne žele nikakav dogovor ni sa hrvatima ,a ni sa srbima .
Oni samo lažu MZ da žele građansku ,to je zamka za naivne .
Ali mogu o tome samo sanjati ,pročitani su već odavno i to više puta.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Srbima bi trebala odgovarati građanska i centralizirana država.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Na kraju balade će sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi muslimansko terorističku tvorevinu, čak ste i vi muslimani svjesni toga.. 😁

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

O izmete ghovno jedno retadirano opet ti arlauces.

Merhaba pa za kamenice
Merhaba pa za kamenice
1 mjesec prije

Mlađi, treba mi neko malo mlađi…

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Kako smo ovog laktasenka rastavili na djelove ,nije za cobane i konjusare politika ipak je to za potomke aga i begova 😎

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
1 mjesec prije

Ovaj vise ne zna gdje udara,sanskcionisan,paranoican,jednostavo bukva obicna koja je postala predmet sphprdanja.

eagle
eagle
1 mjesec prije

žemo žemo tuzlanski,zenički i bihaćki žemo žemo