Published On: Pet, srp 23rd, 2021

DODIK: Funkcija visokog predstavnika prestala je postojati

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Vijeće sigurnosti UN nije imenovalo visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala postojati.

“Sinoćnje glasovanje u Vijeću sigurnosti UN-a o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podijeljenost, ne samo unutar BiH, već prvi put od uspostavljanja Ureda visokog predstavnika (OHR) i među članicama Vijeća sigurnosti”, istaknuo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva rekao je da je rezolucija koju su predložile Ruska Federacija i Kina odraz odgovornosti ovih svjetskih sila koje su prijedlogom za ukidanje OHR-a pokušale napokon dati suverenitet BiH, punu neovisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice.

“I na kraju, zaista moram iznijeti određenu dozu ironije jer zahtjevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, Republika Srpska po tko zna koji put brani Daytonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava uspostaviti suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju”, naglasio je Dodik.

Vijeće sigurnosti UN-a na sinoćnjoj sjednici nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH. Za rezoluciju su glasovale Rusija i Kina, a 13 zemalja bilo je suzdržano. Da bi rezolucija bila usvojena za nju mora glasovati devet od 15 zemalja, koliko ulazi u Vijeće sigurnosti.

U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlasti koje su dane visokom predstavniku na konferenciji za provođenje Daytonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. srpnja naredne godine, kada bi OHR bio zatvoren./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x