Published On: Uto, pro 20th, 2016

Dodik frapiran: Gdje je ta solidarnost?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je frapiran činjenicom da sindikati u Srpskoj nisu spremni radi radničke solidarnosti na minimalne korekcije plata od 10 do 20 KM na mjesečnom nivou.

“Znači oni nisu spremni da prihvate dogovor i podrže solidarnost, nego su spremni da uzimaju sve i ne vode računa ni o čemu. U svakom slučaju, podržavam Vladu Srpske jer moramo da se krećemo u okviru realnih mogućnosti”, rekao je novinarima Dodik.
On je istakao da bi, uprkos korekciji minulog rada, plate policiji, obrazovanju i javnoj upravi u Srpskoj i dalje bile najviše u regionu.
“Zar je moguće da smo izgubili svaku vrstu solidarnosti? Ako sindikati pretenduju da budu očuvana radna mjesta, onda su minimalne korekcije plata najbolji način”, dodao je Dodik.
Prema njegovim riječima, čitav svijet je u tranziciji i opozicija u Republici Srpskoj može da govori šta hoće.
“Umjesto da se vlastima u Republici Srpskoj oda priznanje što su u nemogućim uslovima održali likvidnost plata u javnom sekotru, dolazimo u situaciju da neki pokušavaju da štrajkuju, što nije dobro za Republiku Srpsku i naši protivnici će to koristiti kao dokaz nečega”, kaže Dodik.
On je napomenuo da ne spori pravo bilo kome da protestuje, ali da bi svi trebalo da ponesu dio odgovornosti.
“Ovdje je riječ o sindikalnom vođstvu koje pokušava da izvuče maksimum. Nije fer da u javnim institucijama i upravi ljudi imaju privilegovane plate i da mnogi ne dijele sudbinu sa realnim sektorom”, rekao je Dodik.
On smatra da sadašnje plate u Srpskoj nisu realne, ali da se čini sve da njihov nivo bude održan.

EVROPA NAS JE SLAGALA

Dodik je danas u Banjaluci ocijenio da je regulisanje nadležnosti i sastava Ustavnog suda BiH ključno pitanje koje se tiče budućnosti Republike Srpske. Dodik smatra da ova pitanja moraju biti riješena za pet ili 10 godina kako ne bi u opasnost bilo dovedeno postojanje Republike Srpske, jer Ustavni sud BiH sada kreira novi politički sistem.
“Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH jeste u proceduri, kao zajednički svih političkih partija iz Srpske. U želji da dobijemo i drugu podršku, a na osnovu ovog prijedloga, razgovarao sam sa delegacijom HDZ-a BiH”, rekao je novinarima Dodik.
On je istakao da se sugestije HDZ-a BiH odnose na način izbora sudija Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH.
“Naša namjera jeste da bude riješeno pitanje nadležnosti ovog suda i način odlučivanja”, ponovio je Dodik i ocijenio da Ustavni sud Republike Srpske, za razliku od onog na nivou BiH, radi profesionalno i odgovorno.
On je podsjetio da na nivo BiH ne postoji zakon o Ustavnom sudu, dok Ustavni sud Republike Srpske funkioniše na osnovu zakona.
“Sva pitanja koja su od našeg interesa na nivou BiH moraju biti dominantna i neshvatljivo je da postoje neki iz Srpske koji kažu da nešto neće Bošnjaci. Ima načina političke borbe, ali sa konvertitima iz Republike Srpske se ništa ne može uraditi”, dodao je Dodik.
On smatra da dodatne nadležnosti Ustavnog suda BiH moraju biti ukinute.
“Ovi iz Evrope su nas slagali kada smo se sa bivšim visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton dogovorili o četiri stvari u pravosuđu. Gdje je kredibilitet EU kada nama dođu ovdje i kažu poštujte odluke Ustavnog suda BiH, a prije pet godina smo se sa Eštonovom usaglasili da ovaj sud ne funkcioniše dobro”, kaže Dodik i navodi da nigdje u svijetu odluke ustavnih sudova nisu obavezujuće, osim u BiH.
On je ocijenio kao nedopustive stavove SDS-a i PDP-a da lider SDA Bakir Izetbegović nešto neće.
“Pa, ako on neće, nešto ni mi nećemo. Volio bih da BiH ne postoji, ali bez odlučne borbe Republike Srpske nemamo šta da tražimo”, zaključio je Dodik.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare