Published On: Thu, Aug 20th, 2015

DODIK: Ferguson se miješa u unutarnja pitanja BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da, uz puno uvažavanje značaja Velike Britanije, njen veleposlanik u BiH Edward Ferguson u kontinuitetu izlazi iz okvira dobre diplomatske prakse i otvoreno se miješa u unutarnja pitanja BiH.
“Upravo takvim ponašanjem potvrđuje da smo u pravu kada kažemo da BiH nema suverenitet i da njome i dalje upravljaju stranci. Ne znam postoji li itko u Republici Srpskoj tko može povjerovati u dobre namjere Velike Britanije, posebno u svjetlu posljednjih zbivanja u vezi s neusvajanjem Rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN, čiji su predlagač bili.
Uostalom, da su zaista bili dobronamjerni i prema Republici Srpskoj i BiH nikada nam ne bi poslali onakvog visokog predstavnika kakav je bio Pady Ashdown”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentira Fergusonov tekst objavljen na njegovom blogu u kojem, između ostalog, navodi da još postoje snažni argumenti za dodatnu centralizaciju BiH u određenim područjima i da se nada da će Republika Srpska odustati od “nepotrebnog i neustavnog referenduma”.
“Je li najavljeni referendum potreban u Republici Srpskoj – rekla je Narodna skupština, a je li ustavan – rekao je Ustav, i Ferguson nije pozvan da ocjenjuje što je potrebno ili ustavno”, poručio je Dodik.
On je rekao Srni da kvalifikacije veleposlanika Fergusona smatra grubim miješanjem u pitanja koja su u isključivoj nadležnosti institucija koje već postoje i vidi ih kao otvoreni pritisak na Republiku Srpsku.
“Republika Srpska će opstati i ostati, ali ne zato što nam je jamstvo za to dao jedan veleposlanik, već zato što smo je preskupo platili, i što blizu milijun i pol stanovnika ne vidi sebe ni u jednom drugom političko-teritorijalnom okviru osim Republike Srpske”, naglasio je Dodik. /HMS/