Published On: Sub, lip 19th, 2021

DODIK: Erdogan preferira sve narode u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan apsolutno razumije situaciju u BiH, preferira sve narode i smatra da BiH jedino može funkcionirati ako se zadovolji i pronađe minimum interesa svih konstitutivnih naroda.

“Iskoristio sam priliku da mu pomenem da je BiH pod protektoratom i da se zbog toga teško kreće, kao i da Turska kao članica Vijeća za provedbu mira mora voditi računa i stavovima drugih naroda u BiH… Iz toga je proizašla njegova tvrdnja da se samo zajedničkim interesima BiH može nastaviti graditi”, rekao je Dodik o svom sudjelovanju na Diplomatskom forumu u Antaliji.

On je naveo da je s Erdoganom razgovarao o ekonomiji, prvenstveno gradnji autoceste koja, kako kaže, treba ići preko teritorije Srpske i njenih općina i gradova i spojiti Beograd i Sarajevo.

“Razgovarali smo i o unapređenju trgovinske razmjene”, rekao je Dodik.

On je naveo da u vezi s tim Turska namjerava pojačati kapital u “Zirat” banci, ali da moraju biti riješeni određeni problemi u Federaciji BiH.

Dodik je istaknuo da je s Erdoganom razgovarao i o borbi protiv pandemije koronavirusa, te da je obaviješten da bi Turska do listopada mogla uspjeti krenuti praviti svoje cjepivo, a koje će jednako biti na raspolaganju svima.

On je rekao da je Erdogan spominjao mogućnost da u kasnijoj fazi ponovo budu aktivirani trilateralni sastanci – BiH, Srbija i Turska s jedne strane, a s druge između Turske, BiH i Hrvatske.

“Prvu trilateralu smo imali, ali očigledno je da će biti teško osigurati onu s Hrvatskom s obzirom na njihov stav prema Predsjedništvu BiH u vezi sa Željkom Komšićem”, rekao je Dodik i dodao da je Erdoganu zahvalio za uspješnu organizaciju foruma./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x