Published On: Pet, lip 18th, 2021

DODIK: Erdogan preferira sve narode u BiH, pitanje konstitutivnosti je riješeno

Veoma je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško – izjavio je Dodik.

BiH je zemlja u kojoj se mrcvari ne samo politička struktura, već i narodi, izjavio je srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u Dnevniku plus RTRS-a.

Dodik je istaknuo kako i dalje misli da BiH ima male šanse za uspjeh.

– Veoma je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško – izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da, kad god su pokušali i uspjeli nešto da dogovore u BiH, onda se pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari.

– Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan apsolutno razumije situaciju u BiH, preferira sve narode i smatra da BiH jedino može da funkcionira ako se zadovolji i pronađe minimum interesa svih konstitutivnih naroda – istakao je Dodik.

Napomenuo je da je BiH pod protektoratom i da je zbog toga teško da se kreće, kao i da Turska kao članica Vijeća za provođenje mira mora da vodi računa i stavovima drugih naroda u BiH.

– Iz toga je proizašla njegova tvrdnja da samo zajedničkim interesima BiH može nastaviti da se gradi – rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je s Erdoganom razgovarao i o borbi protiv pandemije virusa korona, te da je obaviješten da bi Turska do listopada mogla uspjeti da pokrene proizvodnju vlastitog cjepiva, a koja će jednako biti na raspolaganju svima.

– Nikakve priče o NATO integracijama BiH ne postoje i narod u Republici Srpskoj ne mora brinuti – istakao je Dodik.

Odbacio je priče opozicije u Republici Srpskoj da BiH ide “utabanim stazama ka NATO”, ističući da lideri tih stranaka poput PDP-ovog Branislava Borenovića i SDS-ovog Mirka Šarovića “lažu i preuzimaju stavove muslimanskih medija”.

– Nigdje se ne može vidjeti da postoji bilo kakva suglasnost o tome o čemu pričaju – kaže je Dodik.

Dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku sa turskim predsjednikom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja ravnopravnosti sva tri naroda i provođenju izborne reforme u BiH, Dodik poručuje da je pitanje konstitutivnosti naroda riješeno.

– Današnji Ustav BiH jasno precizira da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Što ima dalje rješavati? Nije to problem. Problem je od najezde nekih koji pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju koje treba da asimilira i, na neki način, podredi druge narode u BiH. To je jedan koncept koji ovako zvuči lijepo, ali je neupotrebljiv što se tiče BiH – rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da se svijet nalazi se u neredu što se tiče međunarodnih odnosa.

– Stvara se suštinska priča o problemima jugoistočne Europe, Zapadnog Balkana, Kavkaza. Pokušava se to sve zamrznuti da bi onda strana mašinerija, koja najčešće dolazi sa Zapada, tu dolazila, ravnala i nešto intervenirala. Vjerujem da je posljednjih godina probuđena svijest naroda i ojačana borba naroda za vlastitu slobodu – izjavio je Dodik.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x