Published On: Sub, ožu. 17th, 2018

DODIK: Egzodus Srba iz Sarajeva najpotresnija slika u novijoj povjesti srpskog naroda

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je egzodus Srba iz Sarajeva nakon potisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma jedna od najpotresnijih slika u novijoj povjesti srpskog naroda i jedna od najvećih žrtava koju je srpski narod podnio za Republiku Srpsku.

“Napuštajući stoljetna ognjišta u miru, iznoseći sa sobom i svoje preminule, Srbi iz Sarajeva, koji su i u ratu podnijeli ogromnu žrtvu za Republiku Srpsku, pokazali su da je kuća tamo gdje će biti uvaženi i gdje neće biti poniženi, jer su se oni i u ratu borili samo za prava dostojna čovjeka koja su im prvim pucnjem u Sarajevu grubo oduzeta”, istakao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u Sarajevu predstavljali najveću koncentraciju intelektualnih i stručnih potencijala srpskog naroda u BiH.

“U tom gradu se vodila najjača politička bitka za prava naroda i upravo su Srbi iz Sarajeva poveli narod jer su znali da artikuliraju prave ciljeve za srpski narod u epicentru političkog sukoba nakon raspada bivše Jugoslavije. Ta artikulcija je bila stvaranje Republike Srpske”, rekao je predsjednik Srpske.

Srpska duguje ogromnu zahvalnost svim žrtvama

On je naglasio da zbog toga Republika Srpska, uz dužno poštovanje svim žrtvama koje su mnogi podnijeli za njeno stvaranje, duguje ogromnu zahvalnost upravo Srbima iz Sarajeva koji su nakon napuštanja svog grada stvorili novi život u Republici Srpskoj i unaprijedili kvalitet života zajednice u bilo kojoj sredini da su se nastanili.

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u prosincu 1995. godine, a završen je u ožujku 1996. godine.

Oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela općine Stari grad napustili su stoljetna ognjišta i krenuli na prostor Republike Srpske, ne želeći živjeti pod muslimanskom vlašću, navodi Srna.

Pošalji ovaj članak prijateljima: