DODIK: Džaferović je ostario u svojim zabludama. Milanović je toliko u pravu kad kaže da su se Bošnjaci zatvorili u bačvu. Pa Bakir je odbio čak i Erdogana…

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, kazao je danas kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović ozbiljan predsjednik i ima pravo da priča (o stvarima u BiH) jer je predstavnik zemlje koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je odgovarajući na pitanje reportera N1 Borisa Breze “pojasnio” odakle toliki stepen konsenzusa između njega i Milanovića.

“Drago mi je što sa pozicije na kojoj jeste govori otvoreno o pitanjima o kojima gotovo svi imaju pravo da pričaju u BiH, pa naravno da on, kao predstavnik zemlje koja je potpisala anekse Dejtonskog sporazuma, ima pravo da to komentariše“, rekao je Dodik osvrčući se na niz Milanovićevih izjava u kojima gradira genocide u Srbrenici, Jasenovcu i Holokaust.

Dodik je dodao da je Milanović racionalan političar. Posebno je pozdravio izjavu u kojoj Milanović tvrdi da su se „Bošnjaci zatvorili u bačvu“.

“Jedna od najvažnijih istina je ona izjava u kojoj je rekao da su zatvoreni u bačvu u Sarajevu i sami sa sobom tu nešto pregovaraju. I kako bi trebali izaći u realnost, suočiti se sa njom i racionalno pregovarati”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uz opasku da se radi o parafraziranju, a ne citatu.

Dodik je podsjetio na inicijativu u vezi sa sastankom na kome bi se Dodik-Čović-Izetbegović sastali sa predsjednicima Srbije, Turske i Hrvatske, te naglasio da je tu inicijativu odbacio Bakir Izetbegović. Dodik je izrazio uvijerenje da bi na takom forumu mnoga pitanja bila i riješena.

“S Milanovićem se slažem kao i sa predsjednicima Erdoganom i Vučićem koji pozivaju na stabilnost i mir. Erdogan je rekao meni da ne želi ništa napraviti protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. On je vrlo jasno rekao da želi pomoći, ali tu pomoć je odbio Bakir Izetbegović. Isto tako je želio i Vučić i Milanović pomoći, ali je Izetbegović odbio. Bakir Izetbegović i Bošnjaci imaju problem sa Srbijom, Republikom Srpskom i Hrvatima. S kim nemaju problem? I stalno očekuju da neko treba iz saželjenja dati im više nego što zaslužuju. To ne može. BiH nije takva zemlja”, zaključio je Milorad Dodik.