DODIK: Do odluke Ustavnog suda Srpske postoji prostor za razgovor o pravosuđu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da do donošenja odluke Ustavnog suda RS o referendumu postoji prostor za razgovor o rješavanjima spornih pitanja u vezi s pravosuđem na novou BiH i da je poslije isteka tog roka plebiscit jedini put kojim se može ići.

Dodik je rekao da je još prije četiri godine Republika Srpska istaknula četiri ključna pitanja u vezi sa pravosuđem na nivou BiH koja treba usaglasiti sa Ustavom i Dejtonskom sporazumom.

Kaže da je sa čelnicima Unije dogovoreno otvaranje strukturalnog dijaloga ali da problemi nisu otklonjeni i da je zato u Skupštini donesena odluka o raspisivanju referenduma o zakonima koje su nametnuli visoki predstavnici.

Cilj refernduma je, ističe Dodik, da konačno stvari budu dovedene u saglasnost sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da se osigura suglasnost entiteta za pravosuđe BiH.

Spremni smo da o tome razgovaramo, ali nismo spremni da prihvatimo degradiranje pravosuđa Srpske i da se omalovažavaju zločini nad Srbima, naglasio je predsjednik Dodik.