Published On: Ned, srp 25th, 2021

DODIK: Dižemo političku pobunu, svemu što je nametnuto zabranit ćemo djelovanje u RS, a povući se iz sporazuma o OS BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće dizati nikakvu oružanu, već političku pobunu, nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o “kažnjavanju negiranja genocida”.

Dodik je rekao da Srpska treba na pravi način odrediti dalje kretanje, te dodao da će predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbije sva nametanja koja su se ikada dogodila od visokog predstavnika, da se povuče iz sporazuma o vojsci i o Oružanim snagama BiH.

“Mi smo samo na dva sporazum dali suglasnost, a to je vojska i oružane snage. Ostalo je sve nametnuto. Svemu što je nametnuto, kao što su Sud i Tužiteljstvo BiH, zabraniti djelovanje na prostoru Republike Srpske i samo prihvatiti ono što točno piše u Daytonu”, izjavio je Dodik za TV Pink.

U Daytonu, kako je precizirao, jasno piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Ako toga nema, onda nama ovakva BiH i ne treba, koja je puna nasilja međunarodnog faktora, puna mržnje Bošnjaka muslimana prema Srbima”, rekao je Dodik, koji je situaciju nakon Inzkove odluke ocijenio kao konfuznom.

Prema njegovim riječima, svih ovih godina Srbi su korigirali, htjeli ili ne htjeli, neke svoje političke pristupe samoj BiH, a samo su muslimani jačali unitarizam i centralizam na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

To je veoma lako dokazati, rekao je on i dodao da se od Švedske do SAD i Japana javljaju oni koji govore o tome na koji način se sve vodilo u nadi da će se slomiti srpski otpor.

“Niste slomili srpski otpor. Srpski otpor će se tek sada manifestirati na pravi način. Naravno, mi nećemo dizati nikakvu revoluciju, ni oružane pobune, ali ćemo podignuti sigurno političku pobunu koja će ići dotle da bi se pokazalo da BiH nikako ne može funkcionirati”, rekao je Dodik.

O sjednici Narodne skupštine o ovom pitanju, kako je organizirati, Dodik je rekao da će sutra razgovarati.

“Što se tiče Skupštine Srpske, mi ćemo razmatrati ukupnu situaciju. Mi nemamo ni jednog razloga da vjerujemo međunarodnom faktoru i međunarodnoj zajednici”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da u Srebrenici “nije bio genocid i da o tome govore mnoge činjenice”, te podsjetio da je Srpska prije dvije godine ukinula Vladin izvještaj koji je o tome govorio i formirala međunarodnu komisiju od neovisnih eksperata, koji su napravili novi izvještaj baziran na činjenicama.

On je rekao da BiH ni 25 godina nakon i uz veliku intervenciju međunarodnog faktora u najmasovnijem vojnom i političkom prisustvu i financijskom nije se uspijela konstituirati već se nameće kao neko moranje i kroz ovu odluku u kojoj Srbi trebaju šutjeti i da ih proganjaju.

Prema njegovim riječima, sutra kada ostane ta priča o genocidu, onda će se potezati kako je Republika Srpska genocidna tvorevina, kako je treba ukinuti.

Dodik je istaknuo da izraz “genocidaši” koji je za Srbe upotrijebio Bakir Izetbegović predstavlja ponovno privođenje Srba na strijeljanje u koncentracijske logore i osvetu.

Podsjetio je da su svi srpski sudionici u ratu, i politički i vojni, osuđeni u Haagu i u Sudu BiH, dok s druge strane posotje ljudi koji su činili ubojstva kao što je Naser Orić koji nije osuđen, a osuđena je Biljana Plašvić koja nije ni mrava zgazila.

“To je neki stereotip koji je nama pripremljen i mi se trebamo tome suprotstaviti”, rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li Republika Srpska proglasili samostalnost, Dodik je odgovorio kako smatra da će se jednog dana završiti samostalnošću, da tu nema drugog rješenja, jer je BiH nepodnošljiva i nemoguća zemlja.

“Je li sada trenutak za samostalnost, to ćemo procijeniti. Ja mislim da jeste i to ću predlagati, jer meni stoje na raspolaganju mnoge stvari koje su drugima možda malo manje dostupne. Ali, mislim da još jednom treba reći kako trebamo ići na izvorni Dejton, ako hoćete, ako nećete, onda je to sljedeća faza”, rekao je on.

Dodik je napomenuo da ne postoji novi visoki predstavnik koji je imenovan u skladu s međunarodnim pravom, te podsjetio da je Daytonskim sporazumom predviđeno da se strane potpisnice dogovore o tome tko bi mogao biti i zatraže od Vijeća sigurnosti UN-a da ga imenuje relevantnom rezolucijom, ali je dodao da toga nema osim “famoznog PIC-a” za koji je rekao da preuzeo nadležnosti Vijeća sigurnosti i strana potpisnica Aneksa 10.

On je ponovio da Christian Schmidt, kojeg predlaže PIC za novog visokog predstavnika, za Srpsku nije legitiman ni legalan i da će ga tako i tretirati.

Dodik je naveo da u suštini BiH više i nema visokog predstavnika, a da Inzko sam, koji je navodno podnio ostavku u vijeću sigurnosti Un, gdje je prihvaćena njegova ostavka, pokušao u vremenu nakon nametnuti neka odluke.

Dodik je rekao da je velika sila u različitim vremenima implementirala i nametnula niz odluka i ono što nije u skladu s Daytonom, a kulminiralo je ovom Inzkovom odlukom, koji nakon 12 godina vraća neka ovlašćenja koja nikada nisu ni bila relevantna.

Podsjetio je što je sve visoki predstavnik radio po BiH – mijenjao ustave entiteta, donosio zakone, te istakao kako je donio više od 280 zakonskih propisa tako što je izblefirao proceduru, a kaže: “Donosim odluku o nametanju zakona”.

“Apsurd da bude još veći kaže i da: ‘Zakon stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja na stranici OHR’. To je isto kao da bi neko lovačko društvo donijelo neki zakon i reklo – sada više ne ganjamo životinje, već ganjamo ljude”, rekao je Dodik i dodao da se nešto slično nigdje ne može u pravnoj praksi.

Dodik je napomenuo i da je sada poznato da je Inzko sin oficira Gestapoa iz vremena Drugog svjetskog rata, a da je nekadašnji glavni tajnik UN Kurt Valdhaim bio zapovjednik fašističkih jedinica na Kozari, koje su odvele u Jasenovac 80.000 ljudi, te ocijenio da je to geneza Germana.

Prema njegovim riječima, kad god se Srbi uzdignu, kada počnu ekonomski rasti i jačati i u međunarodnom političkom smislu, onda se nađe netko tko to dovede u pitanje.

“Za ovo nije bilo nikakve potrebe. Na kraju krajeva, sve se to svodi na to imamo li pravo na mišljenje. Koja sudska presuda može mene obvezati da isto mislim o tome”, upitao je Dodik.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x