Published On: Pet, ruj 20th, 2019

Dodik: Deklaracija SDA samo je nastavak “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića

 

Dodik je rekao da je riječ o općemuslimanskoj deklaraciji, jer nijedna bošnjačka stranka nije kritizirala njenu antiustavnost i antidejtonski karakter. Ovo samo govori da bi srpski narod trebalo još više da se okupi, poručio je Dodik.

Na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Beogradu se sutra sastaju dužnosnici Srpske i predsjednici političkih stranaka koji će razgovarati o političkoj krizi u BiH, koju dodatno produbljuje deklaracija SDA.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik večeras je u izjavi za RTS rekao da će na sutrašnjem sastanku informirati Vučića o novonastaloj situaciji.

Važno je to, kaže, i zbog činjenice da je Srbija jedan od potpisnica Dejtonskog sporazuma, a programska deklaracija SDA je udar i na Ustav i na Dejtonski sporazum. Usvojena programska deklaracija SDA samo je nastavak “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Kaže da je riječ o općemuslimanskoj deklaraciji, jer nijedna bošnjačka stranka nije kritizirala njenu antiustavnost i antidejtonski karakter. Ovo samo govori da bi srpski narod trebalo još više da se okupi, poručio je Dodik.

– Deklaracija SDA je antiustavna jer negira postojanje ustavnog poretka kakav je sada u BiH, ali da to nije ništa novo jer međunarodna zajednica već 25 godina ruši Dejtonski sporazum. Visoki predstavnik koji je zadužen da štiti Dejtonski sporazum učinio je sve da ga uruši do mjere donošenja zakona koji su protuustavni. Tako da mi danas imamo nametnute zakone visokih predstavnika, neki su verificirani navodno u skupštini, ali svi su jednako protivni ustavu – rekao je Dodik.

On je naveo primjer Vijeća ministara koji se ustavom definira kao pomoćni organ Predsjedništva BiH, a visoki predstavnik mu je dao opis posla koji bi mogao biti neka vrsta vlade.

– Danas će Bošnjaci reći da je to vlada, a mi ćemo reći da je pomoćni organ – rekao je Dodik i dodao da Bošnjaci pokušavaju nametnuti pitanja koja su njima najvažnija.

On je potvrdio da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH dogovoreno da će 8. listopada zajednički biti na sastanku u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kada će doći i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogana.

– Mi ćemo doći kasnije tijekom tog događaja. Taj dan biće položen i kamen temeljac za izgradnju mosta na Savi kod Rače gdje bi se gradio most koji će biti u dimenzijama auto-puta i promovirali bismo početak izvođenja radova na trasi od Kuzmina do Rače i dalje prema Bijeljini i spoj sa auto-putem koji smo već doveli do Doboja – rekao je Dodik.

On je istaknuo da je to veliki događaj za Republiku Srpsku.

– Auto-put Banjaluka-Doboj već postoji. Mi želimo da u narednih pet-šest godina izgradimo tu dionicu i da kompletno auto-putem spojimo Banja Luku s Beogradom – rekao je Dodik.

Dodik vjeruje da će taj auto-put biti gotov za pet do šest godina i da će to biti ne samo velika infrastrukturna, nego i politička pobjeda Srpske.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare