Published On: Čet, tra 29th, 2021

Dodik: Daytonski sporazum je jedan, nema retrogradnog

BANJA LUKA – Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da za Republiku Srpsku ne postoji drugi Daytonski sporazum i da ne bi trebao postojati niti za američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona, čija je država naporno radila kako bi postigla upravo ono što je naziva retrogradnim.

“Da smo se svi pridržavali izvornog teksta Daytonskog sporazuma, BiH bi danas zatvorila poglavlja na svom europskom putu i ne bi bila u čekaonici za status kandidata”, rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira Nelsonov autorski tekst navodeći da se neki političari žele vratiti “retrogradnom ‘izvornom Daytonu'”.

Dodik je rekao da je nesporna uloga Sjedinjenih Država u posredovanju i stvaranju Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat, ali i uspostavljen politički sustav koji je legalizirao novu unutarnju organizaciju u BiH, prema kojoj je, kako kaže Ustav, BiH sastavljen od dva entiteta.tri konstitutivna naroda.

Činjenica da je parafiran u Daytonu, a kasnije potpisan u Parizu, istakao je Dodik, bila je mjera onoga što je Republika Srpska pristala potpisati na sve anekse tog sporazuma.

“Zbog toga novčić koji je veleposlanik Nelson koristio na retrogradnom originalnom Daytonu zvuči prilično nespretno i strastveno, jer je Daytonski sporazum jedan i potpisale su ga sve stranke u BiH uz posredovanje SAD-a”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH .

Objasnio je da razgovori o budućnosti BiH, koje je pokrenula Republika Srpska, imaju potpuno isti cilj o kojem govori veleposlanik Nelson, a to je – kako postići dogovor o pitanju koja će država udovoljiti potrebama svih tri konstitutivna naroda.

“Ovo nisu devedesete, ovdje nitko ne poziva na sukob, poziv Republike Srpske poziv je na dijalog, koji je u BiH zamro uglavnom zahvaljujući miješanju stranih diplomata koje smo pozdravili, ali im nismo dali mandat reguliraju naš život onako kako oni misle. “Veleposlanik Nelson ne bi trebao govoriti u ime građana BiH, što često čini, jer mu građani za to nisu dali mandat”, rekao je Dodik.

Istaknuo je da je za vrijeme pandemije Republika Srpska pružala liječenje svim svojim građanima, nijedan pacijent nije ostao bez potrebne njege, a postupak cijepljenja je u tijeku, o čemu su svjedočili svi, uključujući Nelsona.

Dodik je rekao da je sve to učinjeno zahvaljujući činjenici da je to područje, prema Daytonskom sporazumu, u nadležnosti entiteta, što veleposlanik Nelson vidi kao prepreku našem razvoju i borbi protiv problema.

“Primjedbe domaćih političara o” punjenju džepova “, koje proizlaze iz pera veleposlanika Nelsona, nadilaze dobru diplomatsku praksu i dokazuju naše tvrdnje da su strani diplomati u BiH preuzeli ulogu domaćih političkih aktera, bez izbornog legitimiteta.” Koja druga zemlja u svijetu bi svakog veleposlanika doveo u nezavidan položaj, ali BiH očito nije dovoljno ozbiljna država čak ni za veleposlanika Nelsona ako tako neoprezno iznosi tako teške kvalifikacije “, naglasio je Dodik.

Rekao je da Republika Srpska ostaje predana miru, razvoju i dijalogu sa svima u BiH i da neće odustati od pokušaja postizanja sporazuma ne sa Sjedinjenim Državama, već sa svojim susjedima Bošnjacima i Hrvatima, s kojima ćemo nastaviti živjeti, i naglasio je da se veleposlanik Nelson trebao radovati svakom dijalogu i dogovoru između domaćih političara.