Published On: Wed, Sep 2nd, 2015

DODIK: Dati šansu strukturalnom dijalogu u Bruxellesu

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da treba dati šansu najavljenom strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa BiH koji će uskoro početi u Bruxellesu, te da očekuje da će njime biti definitivno razriješena sva otvorena pitanja, a čime bi bio ostvaren cilj referenduma u RS-u.
“Očekujem da će se tim dijalogom definitivno razriješiti sva otvorena pitanja pravosuđa u vezi s nadležnostima, sa zloupotrebama ovlaštenja i monopolom koje Sud i Tužiteljstvo BiH imaju, da se to demonopolizira na način da svatko vrši pravosudnu funkciju u skladu sa svojim pravosudnim nadležnostima”, rekao je Dodik.
Dodik je napomenuo da se osnovni razlog što je u RS-u raspisan referendum o pravosuđu i nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH nalazi u zajedničkoj izjavi, koju je on prije četiri godine potpisao s bivšomm visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Ashton, ali da ništa od toga nije završeno niti definirano.
“Ako se ciljevi koje smo iznijeli u zajedničkoj izjavi ostvare, sami razlozi za raspisivanje referenduma mogu biti proglašeni realiziranim, u tom pogledu referendum je već ostvario svoj cilj”, naglasio je Dodik.
Predsjednik RS-a izrazio je očekivanje da će strukturalni dijalog definirati sve neophodno da se učini reforma pravosuđa BiH, da ona bude sveobuhvatna, kvalitetna, u skladu s Ustavom i nadležnostima.
“Očekujem da taj strukturalni dijalog da osnovne i definitivne elemente za tu reformu koju će institucije u skladu sa svojim nadležnostima veoma efikasno provesti do dana održavanja referenduma”, rekao je Dodik.
On je poručio da ukoliko se svi ti elementi ne slože, ne završe i ostanu razlozi za održavanje referenduma, da će u jednoj snažnijoj formi biti zahtijevano da se to hitno provede.
“Ali, ja sam uvjeren da je moguće sve to učiniti i zato je moja podrška strukturalnom dijalogu u ovom obimu koji se sada održava u Bruxellesu i u tom pogledu i očekivanja da će on definitivno razriješiti sve probleme”, istakao je Dodik.
On je ponovio da referendum nije nikome prijetnja, da je to demokratski izraz volje i način iskazivanja te volje naroda u svim demokratskim društvima i da prijetiti održavanjem referenduma predstavlja nedemokratski, necivilizirani postupak. /Srna/HMS/