Published On: Pet, sij 16th, 2015

Dodik: Dat ćemo podršku izjavi, ali tražimo preciziranje nadležnosti

Republika Srpska je već ranije dala podršku incijativi lidera političkih stranaka u BiH, ali traži pojašnjenje te preciziranje nadležnosti, pojasnio je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka lidera političkih stranaka i članova Predsjedništva BiH s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Philipom Hammondom i ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeierom.

Prema njegovim riječima, izjava koju trebaju potpisati čelnici političkih stranaka u BiH mora se “doraditi”.

“Mi smo ranije dali suglasnot i podržali incijativu. Mislim da je nekim nekonkretno tumačenjem u BiH se stvar zakomplikovana. Razjasnili smo, izjava mora poštivati ustavni poredak u BiH, mora se jasno naznačiti, poštivati nadležnosti. Izjava treba se doraditi, odnosno da se ustavni poredak u BiH navede kao osnova suvereniteta, Daytonski mirovni sporazum kao temelj odnosa u BiH, te da se jasno precizira po svakom pitanju da nema nikakve sumnje o mogućem Tranfser nadležnosti. Treba da se naznači način kako će se raditi dalje “, kazao je Dodik.

Ukoliko se navedena pitanja riješe i korigiraju, kako je kazao Dodik, bh. entitet Republika Srpska bit će podrška navedenoj izjavi.

“Treba da piše da se u skladu s Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, da se u svakoj točki gdje se poziva na bilo koje pitanje navede čija je to odgovornost: entiteti, kantoni, distrikt, da se jasno naznači odgovornost Republike Srpski i Federacije BiH “, kazao je Dodik.

Kada je riječ o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Dodik je kazao kako je potrebno da se preuzmu već ranije dogovorene obveze iz Bruxellesa kroz izjavu koja je potpisana u šestom mjesecu prošle godine.

“I to mora biti tu, a ne da ispadne kako mi idemo na novi početak sada Sejdić-Finci i nikada ne završimo. Rekli su nam večeras, nakon izjave radi se implementacija o reformama, donosi se mehanizam koordinacija, EU poziva BiH da aplicira za članstvo i kada završimo sve da imamo status kandidata, to je sva priča. Kako sam čuo večeras, ukoliko napišu za tri dana i dostave nama da vidimo da li je to uredu, nije problem, što se naš tiče. Da li će drugi htjeti ostati u tome, to ne znam “, kazao je Dodik.

Ministri Steinmeier i Hammond danas su boravili u posjeti Bosni i Hercegovini povodom inicijative koju su njihove zemlje pokrenule u studenom prošle godine, a koja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Europskoj uniji.