DODIK: Da je BiH suverena država, Hill bi davno bio protjeran

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil nastavlja “bahato kršiti dobru diplomatsku praksu, iznoseći neistine i konstrukcije, miješajući se u unutrašnje stvari jedne zemlje, drsko klasificira, optužuje i presuđuje.

“Da je BiH suverena država kao što nije, Hill bi odavno bio protjeran zbog svog ponašanja”, rekao je predsjednik Srpske na pitanje Srne da prokomentira današnju izjavu Hilla da “Milorad Dodik ponekad kaže neke konstruktivne stvari, a nekada da će blokirati određene procese”, te da je “situacija u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH rezultat jedne od njegovih blokada, odnosno nemogućnosti da budu formirane institucije koje bi radile na poboljšanju izvoza poljoprivrednih proizvoda”.

Predsjednik Srpske istakao je da Hill, očigledno opterećen Miloradom Dodikom, ne propušta priliku da, iznoseći svoj  osobni stav, koristeći po običaju neistine i laži, progovori o njemu, kad god mu se ukaže prilika.

“To je učinio i danas, lažno me optužujući za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH. Hill se i ovo malo mandata što mu je ostalo ponaša kao bošnjački lobist, zagovarajući u stvari ništa drugo do uspostavljanja ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, koje bi navodno riješilo sve probleme poljoprivrednika. To je obična manipulacija, potpuno neprimjerena jednom diplomati, posebno diplomati takve zemlje kao što su SAD”, istakao je Dodik.

Komentirajući tvrdnju Hilla da “Republika Srpska ništa ne gubi zbog obustavljanja ovog projekta, te da nema nikakve svrhe da Dodik podržava projekat koji prkosi EU”, predsjednik Srpske je rekao da je Nikolas Hill očito namjerno previdio i neće da se pomiri sa činjenicom da je “Južni tok” zajednički projekt nekih zemalja članica EU i Ruske Federacije, izmišljajući i zlurado ga predstavljajući projektom koji prkosi EU.

“Da nije tako, ne bi bilo ni ‘Sjevernog toka’, kojim je obezbijeđena energetska stabilnost zemalja na sjeveru EU. Uostalom, ko je ovlastio Nikolasa Hilla da određuje šta je ekonomski gubitak za Republiku Srpsku i ima li svrhe da se taj projekt podržava?”, rekao je Dodik.

Ako su već reagirale Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija, države koje su bile uključene u ovaj projekt, cijeneći da bi odustajanjem od “Južnog toka” bila ugrožena njihova energetska stabilnost, ističe Dodik, paušalne ocjene Nikolasa Hilla o važnosti jednog ovakvog projekta za Republiku Srpsku su više nego smiješne.

“Mi smo uvjereni da će projekat ‘Južni tok’, na Hillovu žalost, biti realiziran, jer je to projekt koji je u interesu i nekih država članica EU i nas koji nismo u njenom članstvu, jednako kao i Ruske Federacije”, naglasio je Dodik, ističući da ga Hillove kvalifikacije na njegov račun uopće ne interesiraju, jer dolaze od potpuno iskompromitiranog diplomate.

more recommended stories