Published On: Thu, Feb 27th, 2020

Dodik: Crnadak ostavio MIP bez Srba

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su Igor Crnadak i PDP ostavili Ministarstvo inostranih poslova (MIP) u Savjetu miinstara bez ijednog Srbina na prvih šest čelnih pozicija, zbog čega Srpska ima problem sa radom te zajedničke institucije čiji rukovodioci pričaju loše o Republici.

Dodik je Crnatka optužio da je kao bivši ministar inostranih poslova i radeći u nekim drugim institucijama djelovao prema nalozima stranaca, navodeći da o tome svjedoči i ranija situacija u Savjetu ministara kada je Srpskoj nanesena ogromna šteta pričom o paravojnim formacijama.

Replicirajući Crnadku, koji je poslanik PDP-a, Dodik je rekao da i Bisera Turković, koja je sada na čelu MIP-a, priča loše o Srpskoj strancima i stranim ambasadorima.

“Mi sada imamo problem u tome što ne znamo šta radi ta ministarka. I danas, kada lider SDA Bakir Izetbegović napada Srbiju i sve srpsko, SDS i PDP sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu parlamenta BiH glasaju za Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ u sadašnjem sastavu. Glasate nekoliko dana nakon postignutog jedinstva u Srpskoj i usaglašenih zaključaka Narodne skupštine sa onima koji su izbacili iz Sarajeva 150.000 Srba, koji drže priču o žrtvi… Vi ste jedna peta kolona”, rekao je Dodik.

On je ponovio da pomenuti zakon u vezi sa VSTS-om neće proći u Domu naroda parlamenta BiH, poručivši da će na izborima objasniti narodu Srpske zašto opozicija nije za jedinstvo kada je riječ o ključnim pitanjima za Srbe u BiH.

Dodik je ponovio da opoziciju u Srpskoj boli što više nisu u Savjetu ministara i na vlasti u zajedničkim institucijama, čemu se i dalje nadaju.

On je rekao da prema prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH tri sudije, koji čine postojeću kvotu stranih sudija, treba da bira Predsjedništvo, a potvrđuje Dom naroda parlamenta BiH.

“Zato jer Ustav propisuje da dvoje bira Srpska, četiri FBiH, a tri predsjednik Evropskog suda. Da bi Srpska promijenila na tri, mora promijeniti Ustav, ali ne možemo doći do zakona, a kamoli do Ustava”, pojasnio je Dodik tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o svojim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom.

Dodik: Godinama se zalažem za reformu pravosuđa BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da se godinama zalaže za reformu pravosuđa u BiH i da nije prvi put pokrenuto pitanje Ustavng suda BiH.

“I ranije smo o ovome razgovarali sa HDZ-om BiH i pokušali sa drugima u BiH da rješavamo ovo pitanje”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da su poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas postupili izdajnički u uslovima kada lideri SDA Bakir Izetbegović, SBB Fahrudin Radončić i DF Željko Komšić drže lekciju srpskom narodu.

Dodik kaže da opozicija, ukoliko ima hrabrosti, treba potpisati inicijativu da bude povučena saglasnost Srpske za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

“Ja sam za ovo, a hoćete li vi glasati? Odluka za koju ste danas glasali u parlamentu BiH je štetna zato što je oslabljena Srpska u pregovaračkoj poziciji. Vi ne shvatate bazične stvari”, poručio je Dodik opoziciji.

On je ponovio da iza sebe ostavlja mnoge značajne projekte u Republici Srpskoj i da će u narednom periodu još mnogi biti realizovani.

Dodik je naveo da su izgrađene bolnice u Srpskoj /Bijeljina, Istočno Sarajevo, Nevesinje/, značajne putne komunikacije /Čemerno, auto-putevi/, zgrade Vlade i Radio-televizije Republike Srpske, revitalizovana Jahorina i ostali značajni projekti, te upitao opoziciju šta je uradila kada je bila vlast.