Published On: Uto, ožu. 14th, 2017

DODIK-ČOVIĆ: Stabilizirati odnose dva naroda, ne na štetu trećeg, Bošnjaci nas ne mogu majorizirati

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da se situacija u BiH mora stabilizirati te da se umjesto sukobima, treba okrenuti napretku, posebno gospodarskom.

Čović je naglasio da vjeruje da će biti potrebe da se mnogo dinamičnije razgovara u BiH, a nakon krize izazvane podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom, Čović je istaknuo kako želi da se jasno stavi do znanja da se ne smiju zlorabiti ovlasti u ime jednog naroda, stranke i osobe te da se u spomenutom slučaju “pokušalo izigrati i bošnjački narod”.

Sreća je, kaže, da je odgovor na zahtjev za reviziju brzo stigao i da je izbjegnuta dublja kriza.

-Jasno da je došao kraj zloporabama u predstavljanju organa BiH na izvanistitucionalan način – rekao je Dodik na press-konferenciji u Banjoj Luci nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Na sastanku je zaključeno i da je jako važno da se ojačaju principi kako se dolazi do zajedničkih odluka te da se moraju poštivati organi BiH.

Podržao je princip da nijedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

RS, ustvrdio je Dodik, nije zadovoljna aktivnostima vlasti na razini BiH, te očekuje da Vijeće ministara BiH ostvaruje koordinaciju s vladama entiteta.

Bilo je riječi i o suradnji SNSD-a i HDZ-a, koja je ocijenjena dobrom te nije usmjerena protiv nekog trećeg.

-Naša ambicija jeste da na dugoročnoj osnovi stabiliziramo odnose dva naroda, ne na štetu trećeg. Bošnjaci nas ne mogu promatrati na način da nas mogu majorizirati i pozivamo ih na razgovore na ravnopravnoj osnovi – rekao je Dodik./Fena/HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer