Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da policija Republike Srpske organizirana u žandarmeriju pokazuje obukom i sposobnostima da je spremna da obrani ustavni poredak i sigurnost građana od svih nasrtaja. Dodik je istakao da Republika Srpska, formiranjem Jedinice žandarmerije Ministarstva unutarnjih poslova /MUP/, šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet. […]

" />
Published On: Uto, ruj 24th, 2019

Dodik: Čekat ćemo priliku da formiramo rezervni sastav policije RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da policija Republike Srpske organizirana u žandarmeriju pokazuje obukom i sposobnostima da je spremna da obrani ustavni poredak i sigurnost građana od svih nasrtaja.

Dodik je istakao da Republika Srpska, formiranjem Jedinice žandarmerije Ministarstva unutarnjih poslova /MUP/, šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet.

“Ovo je i poruka da smo isto tako spremni da se suočimo sa svim izazovima koji eventualno dođu s bilo koje strane, kao što je ugrožavanje ustavnog poretka ili sigurnosti svakog našeg građanina”, rekao je Dodik novinarima nakon svečanog postrojavanja ove jedinice u Zalužanima kod Banja Luke.

On je istakao da formiranje Jedinice žandarmerije MUP-a Republike Srpske predstavlja opredjeljenje Srpske da ojača sposobnosti i uvjerenje građana da su sigurni.

Dodik je rekao da je današnja promocija Jedinice žandarmerije jedan od važnih datuma u povijesti MUP-a Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje novinara kakva je razlika između Žandarmerije i rezervnog sastava policije, čije je formiranje prolongirano, Dodik je naveo da rezervni sastav nije postrojen, ali da se od njega nije odustalo.

“Razmotrit ćemo i čekat ćemo priliku da bude formiran rezervni sastav policije Srpske jer se pokazalo da je to najbolji način obrane teritorije i sigurnosti Srpske”, istakao je Dodik.

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banja Luke danas je svečano postrojena Jedinice žandarmerije, čime je službeno predstavljena nova organizacijska jedinica MUP-a Republike Srpske koja je formirana radi unapređenja sigurnosti Srpske, njenih građana i imovine.