Published On: Čet, ruj 2nd, 2021

DODIK: Bošnjaci su umisli da je BiH njihova, mi smo RS unijeli u BiH, možemo je i iznijeti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da su Srbi imali tešku povijest i da ne trebaju imati neizvjesnu budućnost.

“Budućnost srpskog naroda u BiH je neizvjesna zbog neriješenih odnosa koji mogu biti riješeni samo ukoliko svaki narod ima pravo i mogućnost ispuniti svoje želje i svoje težnje ne vrijeđajući druge”, istaknuo je Dodik u Ribniku.

On je ocjenio da Bošnjaci neopravdano svojataju BiH, konstatirajući da ovaj prostor nije samo njihov.

“Oni su umislili da je BiH njihova i da samo oni polažu pravo na nju. Oni su to umislili, to je njihova fiks ideja, ali morat će se jednog dana okaniti svoje nakaradne ideje da su oni gospodari BiH. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a to znači da smo mi unijeli Republiku Srpsku u tu sastavljenu BiH. Kako smo je unijeli, možemo je i iznijeti”, naglasio je Dodik.

On je rekao da mu je drago da je Srbija shvatila da je Republika Srpska ono što treba da se podržava i gradi, jer je ovo “integralni prostor sa Srbijom u pogledu nacionalnih, vjerskih, povjesnih i svih drugih vrijednosti”.

“Mi Srbiju doživljavamo kao matičnu državu. Bili smo sputani da o tome govorimo, a ako progovorimo dobijali smo kazne za to od međunarodnog faktora. Međutim, narod ne možete ušutkati jer narod jednostavno neće BiH, srpski narod hoće da bude svoj na svome”, poručio je Milorad Dodik.

Govoreći o pomoći Srbije Republici Srpskoj, Dodik je rekao da novac jeste bitan, ali je bitnija pažnja Srbije koja do dolaska predsjednika Aleksandra Vučića nije bilo značajnija.

“Više smo imali bratsku podršku na kojoj smo svakako zahvalni, ali Srbija i Republika Srpska danas rješavaju mnoga pitanja, realiziraju značajne projekte kao što su Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju, izgradnja autoputa od Rače pa do Bijeljine, mosta na Rači… Srbija je izgradila i most između Bratunca i Ljubovije i treba biti zahvalan na tome i predsjedniku Vučiću i Vladi Srbije”, kazao je Dodik./Srna/HMS/

guest
nije obvezno
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x