Published On: Sri, ožu 10th, 2021

DODIK: Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika, prava Hrvata u FBiH nisu ostvarena

Narodna skupština Republike Srpske danas, na zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održava posebnu sjednicu o radu visokog predstavnika. Dodik je u svom govoru iznio niz stavova o radu OHR-a i generalno poimanju države.

Konkretno, jedina točka dnevnog reda današnje sjednice Parlamenta RS nazvana je “Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u razdoblju razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika”.

U uvodnom izlaganju Dodik je istaknuo da je NSRS, koja predstavlja taj entitet, mjesto na kojem se mora raspravljati o važnim pitanjima koje “mogu odrediti budućnost RS”.

“Najava da u BiH dolazi novi visoki predstavnik razlog više za to”, kazao je Dodik, koji je rekao da to nije traženo te ponovio stari stav da OHR ne treba postojati.

“Neprihvatljivo da se o BiH razgovara na udaljenim destinacijama, da nas nitko ne pita kako vidimo svoju budućnost”, kazao je Dodik.

Kako je dodao, BiH je odavno trebalo da funkcionira bez OHR-a i postane faktor u međunarodnim odnosima. Konstatirao je da Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika očekujući ukidanje RS.

Međutim, kazao je da očekivanja o tome da će, kako je citirao i naglasio navodnike “međunarodna zajednica ukinuti RS kao genocidnu tvorevinu” neće biti ostvarena.

“Nije moguća država po zamisli bošnjačkih struktura”, kazao je Dodik.

Ustvrdio je i da je FBiH opterećena ratnom prošlošću, a da prava Hrvata u ovome entitetu nisu ostvarena. Kazao je da u BiH nesumnjivo postoji politička kriza, da RS nema skrivene namjere i slijedi Daytonski sporazum, ali da će imati odgovore “ako drugi pokušaju drukčije”.

Govoreći o kandidatu za novog visokog predstavnika, Christianu Schmidtu iz Njemačke, rekao je da on ima bogatu biografiju koji mu daje legitimitet, ali da nije prihvatljiv za RS ako ne bude izabran u skladu s Aneksom 10 Daytonskog sporazuma. Kazao je da je Carl Bildt jedini visoki predstavnik koji je imenovan u skladu s Aneksom 10.

“Sve odluke koje je za 26 godina donosio visoki predstavnik bile su želje Bošnjaka. Samo njih je favorizirao”, kazao je Dodik.

Samo Dodikovo uvodno izlaganje trebalo bi trajati oko 90 minuta. Dodik je najavio je da će zastupnici još za vrijeme njegovog izlaganja dobiti predložene zaključke. Kako je najavljeno na početku, sjednica će trajati “dok ne završe”, a glasanje je predviđeno nakon rasprave, prenosi Klix.