Published On: Ned, stu 24th, 2019

Dodik: Bošnjaci moraju znati da BiH nije njihova

“Mi mislimo da je Srbija naša zemlja. Ne želimo da nanesemo nikakvu štetu Bošnjacima, ali oni moraju da znaju da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da će se Balkan u budućnosti sam organizirati i da su pokušaji da se BiH sačuva ovakva kakva je sada osuđeni na propast.

“SAD i Europa misle da mogu da dođu ovdje sa štapom i da od nas zahtijevaju stvari, to nikada neće funkcionirati”, rekao je Dodik u intervjuu za Russia Today.

Srbija je naša zemlja

Dodik je naglasio da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, što je osnovni problem, te da “Republika Srpska ostaje posvećena svojoj autonomiji i da želi da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom”.

”Mi mislimo da je Srbija naša zemlja. Ne želimo da nanesemo nikakvu štetu Bošnjacima, ali oni moraju da znaju da BiH nije njihova, ona je za sve nas u toj zemlji, Republika Srpska je isključivo naša. Kada budu naučili tu lekciju onda ćemo moći surađivati”, poručio je Dodik, prenosi Srna.

On je podsjetio na veoma snažno prisustvo Alijanse prije 20 godina, te naveo podatak da je u BiH bilo 60.000 vojnika i da je NATO mogao da diktira politiku, ali da “ni tada nisu uspjeli da slome volju naroda, te upitao zašto misle da sada mogu nešto da promijene”.

Dodik je istaknuo primjer Kosova, kao i da se govori kako Kosovo ima pravo da se otcijepi, da su Srbi sada tamo manjina i da treba da šute, ali to, kako je rekao, neće doprinijeti rješenju problem i u povijesnom smislu se pokazalo neodrživim.

Loš utjecaj sa Zapada

Za Rusiju je Dodik rekao da postupa ispravno u regiji, da je tu da pomogne, a ne da nikome drži lekcije o tome kako treba da se ponaša u političkoj areni, te da Rusi oduvijek imaju posebno mjesto u srcima Srba, što oni na Zapadu odlično znaju.

”Oni na Zapadu govore o lošem utjecaju Rusije na Balkanu nezadovoljni ruskim napretkom o pitanju ekonomskog rasta i rastućeg geostrateškog značaja. U stvari jedini loš utjecaj je onaj sa Zapada, koji je razbio našu političku i institucionalnu volju kako bi dobili ono što oni žele i da bi postigli svoje vlastite političke ciljeve. Rusija to nikada nije uradila”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je više puta razgovarao sam predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da se nikada nije pojavio nijedan zahtjev, već da je uvijek bilo pitanje kako mogu da pomognu.

Dodik je ponovio da je entitet Republika Srpska odbila da da suglasnost državi da usvoji sankcije protiv Rusije i da je to Zapad protumačio kao naredbu Rusije, što nije istina.

“Nikada o tome nismo razgovarali ni s Putinom ni s nekim drugim. Rusi razumiju naš stav, kao i kontekst u kome radimo”, rekao je Dodik, koji smatra dobrim i to što Rusija i Turska surađuju.

Prema njegovim riječima, dobri odnosi Rusije i Turske mogli bi da pomognu Balkanu, ta suradnja je dobar primjer kako stvari mogu da se normalizuju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare