Published On: Ned, kol 7th, 2016

Dodik: Bosić je duboko isfrustriran

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da lider SDS-a Mladen Bosić gotovo svakodnevno pokazuje svojim nesuvislim izjavama da je “duboko isfrustrirani politički diletant”, nažalost s velikim izdajničkim kapacitetima kada je o Republici Srpskoj riječ. “Bosić je političku nepismenost pokazao po tko zna koji put i komentirajući potpisani mehanizam koordinacije u Istočnom Sarajevu, koji je spasio Republiku Srpsku od traljavog mehanizma koordinacije koji je takozvani Savez za promjene podržao u siječnju, kada ga je Vijeće ministara BiH usvojilo”, istaknuo je Dodik, komentirajući izjavu Bosića da je još jedna manipulacija Dodikova tvrdnja da je na sastanku s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem spasio Srpske od “traljavog” mehanizma koordinacije.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je na sastanku u Istočnom Sarajevu u prvom planu bila borba za interese Republike Srpske, a ne nečije izbijanje u prvi plan i izvlačenje iz tobožnje političke izolacije, “kako to politički simultant Bosić diletantski pokušava poturiti javnosti”. “Da ima gram političke korektnosti i poštenja i da je usporedio ono što sam ja uspio dogovoriti u Istočnom Sarajevu i ono što su oni podržali u siječnju, vidio bi da moj potpis stoji ispod dokumenta koji sprječava preglasavnje Republike Srpske.

Njime se uvodi pozicija ovlaštenog predstavnika , što znači da samo onaj tko je odobren na sjednici Vlade može u ime Republike Srpske, uz pisanu suglasnost, glasovati u tijelima mehanizma koordinacije i ukoliko on nije prisutan nema kvoruma, niti ima valjane odluke “, izjavio je Dodik. Prema Dodikovim riječima, takozvani Savez za promjene je u siječnju podržao, između ostalog, da se odluke Kolegija za europske integracije donose konsenzusom prisutnih članova Kolegija koji glasuju sukladno njihovim ustavnim nadležnostima, što govori o tome da, ako netko nije prisutan, hipotetički, iz Republike Srpske, oni mogu da odlučuju o pitanjima za što je isključivo nadležna Republika Srpska.

“Tu je bio ključni problem te odluke Vijeća ministara BiH o mehanizmu koordinacije iz siječnja, gdje su Bosić i njegova ekipa glasali za akt koji je očito na štetu Republike Srpske, s čime su i sami bili upoznati, a što smo ja i premijer Srpske Željka Cvijanović morali popravljamo “, istakao je Dodik. On je rekao da su se izborili i da predsjedavajući Kolegija za europske integracije mora imati prethodnu suglasnost zamjenika, odnosno da će premijer Republike Srpske dati suglasnost za održavanje ili neodržavanje sastanaka, i tako dalje.

Prema Dodikovim riječima, napravljeno je nekoliko kapitalnih važnih razlika u odnosu na ono što je u siječnju usvojilo Vijeće ministara BiH, uz podršku takozvanog Saveza za promjene, i to je bio maksimum koji se mogao osigurati na sastanku u Istočnom Sarajevu u korist Republike Srpske. “U nedostatku politike koja bi bila konzistentna iu interesu Republike Srpske, izgubivši u potpunosti političku ravnotežu, Bosić se zato pretvorio u nesretnog tračera koji već dvije godine bezuspješno pokušava na svaki način da kriminalizira vlast u Republici Srpskoj, unatoč tome što je sud njegove konstrukcije i klevete na moj račun proglasio nerelevantnim i što je za takav pokušaj i novčano kažnjen “, istakao je Dodik.

On je naglasio da je odlučio da će, čim novac po presudi stigne na njegov račun, pola dati u humanitarne svrhe, a drugom polovicom će “financirati feštu na koju će pozvati i Bosića da se odmori od obmana i blefiranja javnosti”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>