Published On: Čet, lis 6th, 2016

DODIK: Bosić i Ivanić se povlače iz referenduma, SDA je islamistička partija

BANJALUKA – Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da ne dozvoljava da bilo tko ponižava Srpske i njen narod i da se mora poštovati ono što kaže Srpske. Dodik je istakao da može poštovati BiH ako se vrati na ustavne pozicije, a ne BiH u kojoj je SDA potpuno islamistička stranka koja pokriva tužiteljstvo, sudove, obavještajnu službu i drži sponu s terorističkim strukturama. “Bošnjaci imaju ozbiljan problem što misle da svatko tko je nešto kod Srba treba biti u Haagu ili zatvoru. Naravno da narod to neće dopustiti.
Ne branim sebe, branim naše pravo da postojimo, a ono piše u Ustavu”, rekao je Dodik. On je napomenuo da u Ustavu BiH ne piše da postoji Sud i Tužiteljstvo, već da je uvođenje novih institucija na razini BiH moguće sporazumom dva entiteta, a ne stranaca. Dodik je upitao što veleposlanici imaju s lokalnim izborima u BiH? “Jučer su ambasadori PIK-a razmatrali pitanje lokalnih izbora. Što oni imaju s tim? Imaju zato što im je netko u BiH dao prostora da se tim bave. BiH bi mogla funkcionirati kada bi se razgraničile nadležnosti, ali neću BiH ovako ustavno nelegitimnu “, naglasio je Dodik.
On ističe da nije sporan put BiH ka Europskoj uniji, ali jeste kakva će EU biti za par godina. Dodik je rekao je da je za SNSD primarni cilj RS i da su u ovoj partiji vrlo ozbiljno razumjeli podršku građana na lokalnim izborima, te ocijenio da je oporba samu sebe delegitimisala kada je riječ o predstavljanju na razini BiH. “Od 2014. godine nastojali su kriminaliziraju sve u Republici Srpskoj, nastavili su zloupotrebljavaju institucije BiH i pokušavaju se obračunaju sa Srpske. Ulazak u zajedničke institucije im se najviše obio o glavu.
Da su radili u interesu Srpska bila bi obrnuta situacija. narod je to shvatio “, rekao je Dodik. On kaže da je vrlo teško biti 10 godina na vlasti, a vrlo frustrirajuće u opoziciji, što su oporbene stranke u Srpskoj i pokazale. Dodik je naglasio da će SNSD nastaviti raditi i nakon izbora, nastojeći biti još bolji. “U permanentnoj smo kampanji, to je naš način rada. Svaki dan je za nas kampanja za bolje, nastavit ćemo raditi i pokušaćemo da budemo bolji”, poručio je Dodik. Napominjući da je i ranije ukazivao na to da su pojedini oporbeni čelnici probosanci, Dodik je istakao da je oporba u vlast na razini BiH ušla ostrašćena mržnjom i tako izgubila strateški važna ministarstva da bi dobila Ministarstvo sigurnosti iz želje da se obračuna s vlašću u Srpskoj.
On ocjenjuje da je loš rezultat oporba na lokalnim izborima ostvarila i zbog toga što su, nakon harange lidera SDA Bakira Izetbegovića, lider SDS-a Mladen Bosić i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić referendum o Danu Republike nazvali “Dodikovim referendumom”. “Bosić, Ivanić i ostali počinju se izvlače iz te priče i, plašeći se, kažu da je to Dodikov referendum, a njihove stranke su glasale za referendum. Njihovo povlačenje iz referenduma ih je dovelo u tu poziciju”, istakao je Dodik. On je naglasio da je kao predsjednik Republike Srpske podržao odluku Narodne skupštine Republike Srpske, da stoji iza referenduma, ali da neće otići u Sarajevo da Tužiteljstvu BiH da izjavu. “Neću otići zbog prijetnji koje su ozbiljne i harange koja je napravljena”, rekao je Dodik.
On je dodao da je Srpska u regiji najmanje zadužena, odnosno ispod kriterija EU od 60 posto BDP-a, dok su mnoge druge zemlje, poput Njemačke, Italije, Grčke, pa i SAD, mnogo iznad tog kriterija. Dodik je podsjetio na štetu od dvije milijarde KM koje je Republika Srpska pretrpjela u poplavama 2014. godine, ali i na to da je Srpska, unatoč sanaciji svih tih problema, prošlu godinu završila s rastom BDP-a od 2,2 posto, a devet mjeseci ove godine s rastom od tri posto. “Svjesno smo se opredijelili da ne idemo s paketom štednje koji su nametali iz EU. Time bi devastirali mnoge sektore. Ako smanjite plaću u javnom sektoru, smanjujete prihode u fondove, a onda smanjujete i mogućnost da dajete usluge”, rekao je Dodik. On je naglasio da su prioritet plaće, mirovine i materijalni troškovi za najvažnije stvari, ali da to ne znači da grantovi neće biti isplaćeni. Dodik je istakao da RS nikada nije imala koristi od zajedničkih institucija na razini BiH, te da je u nemogućim uvjetima održala rast BDP-a. “Republika Srpska nije imala dostupne, lake kredite kao FBiH od Turske. Zahvalni smo Srbiji koja je intervenirala na kupnji obveznica”, rekao je Dodik.
On je naveo da su u posljednje vrijeme završena dva velika projekta – Termoelektrana “Stanari” i dionica autoceste “9 siječnja” – koje i građani prepoznaju kao važne. “To su naše radne pobjede. To što nismo završili auto-put od Prnjavora do Banjaluke odnosi se na procedure koje su nas zaustavile na razini BiH, ali biće završen do kraja 2017. godine, najkasnije do proljeća 2018. godine”, rekao je Dodik i napomenuo da na prostoru bivše Jugoslavije posljednjih 45 godina nije izgrađen objekt kakav je Termoelektrana “Stanari”.
Srebrenica
Milorad Dodik izjavio je da za Bošnjake u Srebrenici pobjeda kandidata srpske stranaka za načelnika općine Mladena Grujičića ne predstavlja problem, ali da problem u vezi s tim prave političari iz Sarajeva. “Što je upitno u Srebrenici, osim što iz Sarajeva prave probleme da načelnik ne može biti Srbin? Zašto ne može? Poštovat svaku bol i to nitko ne može ignorirati. Poštujem bol Udruženja ‘Majke Srebrenice’, ali kada uđu u sferu politike, izvinite, ne poštujem “, rekao je Dodik. On je dodao da osnovna haranga prema RS dolazi iz tog i sličnih udruga, te poručio da će općina Srebrenica pomoći u obilježavanju 11. srpnja.
“Nemam problem da položim cvijeće u Potočarima, ali neću ići na pomen jer se to politizira i drže se politički govori i to nema veze s tim”, rekao je Dodik. On je naveo da će priznati da je u Srebrenici počinjen genocid ako povjerenstvo s neutralnim autoritetima iz svijeta provjereno kao točnu namještenu informaciju koju je napisao OHR, a koju je povjerenstvo Republike Srpske potpisala iz straha od stranaca. “Žao mi je zbog svake ljudske patnje, ali patnja koja se tamo desila pretvorila se u politizaciju”, poručio je Dodik. Napominjući da se o Srebrenici u kontekstu genocida počinje pričati tek od 2001. godine, Dodik je rekao da ni Alija Izetbegović nikada nije otišao u Srebrenicu, jer je za njega to bilo mjesto političke manipulacije, a ne stradanja.