Published On: Sub, lis 22nd, 2016

DODIK: Blokirat ćemo europski put, ako se bude sankcionirao referendum


Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik odbacio je bilo kakvu mogućnost sanckija prema njemu zbog rujanskog referenduma o danu RS-u, a ukoliko ih i bude, RS će izaći iz agende o europskom putu BiH.
Komentirajući tvrdnje da se u Europskom parlamentu priprema rezolucija o osudi referenduma u RS-u, istakao je kako se Europa ne može praviti na sankcijama.
– Ne može netko očekivati da se bavimo europskim politikama, a kako sa strane dođe kazna – kategoričan je Dodik, ali i dodaje kako ne očekuje da se usvoji rezolucija i da se u izvještaju Europske komisije nađe teška ocjena o referendumu, jer, naveo je, i RS, ima mogućnost da na to utiče.
– Ukoliko do toga dođe, redefinirat ćemo svoj odnos prema europskoj agendi – rekao je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da je davno prošlo vrijeme „mrkve i štapa“.
O istoj temi, i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović je kazao da bilo kakve sankcije nikada nisu donijele dobro bilo kome u BiH, a da se ustav i zakoni BiH moraju poštivati, bez obzira na to da li se s njima slažemo ili ne.
Naveo je da je srpski narod na referendumu kazao šta želi, kao i kroz lokalne izbore kako promišlja o vođenju politike u ovom trenutku i time se moramo voditi.
Duboko vjeruje kako je zadatak BiH da ne budu tema izvan te zemlje, jer kada su bili tema, bavili su se sami sobom.
– Mislim da iz tog vremena trebamo izaći – rekao je Čović i naveo da se u traženju europskog puta mora paralelno ekonomsko-socijalno stabilizirati BiH i riješiti pitanja za kandidacijski status BiH u EU.
Dat će, kaže, svoj doprinos u tom poslu.
Lideri HDZ-a i SNSD-a su najavili da će eksperti njihovih stranaka pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH.
Dodik je dodao kako u RS-u postoji konsenzus o potrebi usvajanja tog zakona i da ima načina da se taj zakon usvoji i pored mogućeg protivljenja SDA.
I druge stranke u RS-u će, kaže, uključiti u pripremu tog zakona, “jer Ustavni sud BiH ne radi po zakonu već pravilima koje on donosi”.
I Čović je kazao da vjeruje da će vrlo brzo imati rješenje za taj zakon./Fena/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>