Dodik: BiH nesposobna da preživi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u Beogradu da je BiH “nesposobna da preživi” i da postoji samo zahvaljujući podršci međunarodne zajednice.

Predsjednik RS je ocijenio da je “došlo vrijeme” da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma podnese izvještaj o svom radu, pošto je, kako je Dodik kazao, to predviđeno Aneksom 10 ovog sporazuma, iz 1995.

“BiH je u permanentnoj krizi, što je dokaz njene nesposobnosti da preživi… Ona postoji samo zato što međunarodna zajednica održava privid njenog funkcioniranja”, rekao je Dodik novinarima nakon razgovora s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Na pitanje o rješenju krize u BiH, Dodik je odgovorio da se ono samo “nameće”.

Kako je javio B92, Dodik je, govoreći o glasovanju ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije u Ujedinjenim narodima (UN) za rezoluciju o Siriji, kazao da je ministar prekršio Ustav BiH, zbog čega treba podnijeti ostavku:

“Lagumdžija je prekršio Ustav BiH i međustranački dogovor koji smo imali prilikom formiranja Vijeća ministara. Moj klub, odnosno partija SNSD, pokrenuće u Parlamentu BiH pitanje njegovog razrješenja.”

radiosarajevo.ba