Published On: Sri, sij 9th, 2013

Dodik: BiH možda neće postojati za 10 godina

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovio je da BiH ne predstavlja interes srpskog naroda i predviđa da je za 10 ili 15 godina moguće da ona neće ni postojati.
Dodik navodi da za tako nešto ne postoji volja dva od tri konstitutivna naroda.
On u intervjuu za Tanjug, kojeg prenose banjalučke Nezavisne novine, tvrdi da je međunarodna zajednica sve više umorna od očuvanja nečega što mnogi ne žele.
“Srbi istinski nikada nisu prihvaćali Bosnu. BiH poslije raspada Jugoslavije nije politički i povijesni interes srpskog naroda. Bosna nije doživjela sudbinu bivše Jugoslavije jer je snažan međunarodni faktor želio da je očuva na jednoj iracionalnoj priči kako ste mogli da očuvate nešto što se zvalo Jugoslavija u malom, a niste mogli da očuvate veliku Jugoslaviju, a možete očuvati malu Jugoslaviju”, kaže Dodik.
Prema njegovim riječima, jedini razlog što BiH nije doživjela sudbinu bivše Jugoslavije jeste to što međunarodni faktor i dalje ustrajava na iracionalnoj tezi da je moguće očuvati nešto što su ranije zvali Jugoslavijom u malom, a da, pri tom, nisu mogli da očuvaju veliku Jugoslaviju.
“Naravno da treba da bude pomirenje i da ne treba da ulazimo u sukobe. Treba da živimo na ovom prostoru, ne može nitko nikoga da eliminira, ni Bošnjaci Srbe, niti mi njih, a za tim nema ni potrebe. Oni moraju da imaju svoje, a mi imamo svoje, i samo je to način da živimo normalno jedni pored drugih”, kazao je Dodik.
Bošnjaci, prema njegovim riječima, prave grešku jer promovirajući politiku da su najveće žrtve smatraju da imaju pravo na sve, pa i pravo na glupost i, umjesto da Hrvatima i Srbima ponude koncesije i tako pokušaju da stvore bazični konsenzus za postojanje BiH, oni sprovode politiku majorizacije i dominacije.
“Moja uloga je da spriječim procese koji će za 10, 20 ili 50 godina dovesti do toga da Srbi ovdje budu marginalna manjina koja je majorizirana od strane druge nacionalne grupe”, rekao je Dodik.
BIH je, prema njegovom mišljenju, regija zamrznutog sukoba gdje se mir održava pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, a jedina stvar koja Srbe zadržava u toj državi jeste Daytonski sporazum.
Prema njegovim riječima, RS, iako je nacionalni projekt, nije uperena ni protiv koga, a nacionalne manjine i grupe se u njoj osjećaju veoma slobodno, jer nema nijednog zakonskog i ustavnog ograničenja za njihove slobode.
Dodik je podsjetio da su neki od onih koji sada pričaju protiv RS smatrali svojevremeno da imaju pravo da razbiju Jugoslaviju i da su to čak smatrali vrhunskim činom svog patriotizma.