Published On: Thu, Nov 21st, 2013

Dodik: BiH je u zastoju zbog nametnutih odluka OHR-a

”Republika Srpska (RS) želi provesti slovo Daytonskog sporazuma, neće prihvatiti nikakva poniženja, međunarodne reforme usmjerene da umanje njenu snagu i ono što je tom entitetu verificirano kroz Daytonski sporazum”, ponovio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Tvrdi da taj entitet praznovanjem 21. studenog, te time što je u RS danas neradni dan, šalje važnu poruku o važnosti Daytonskog sporazuma te posvećnosti miru.

Govoreći o MUPRS-a, on je uz tvrdnju da je to jedna od “najboljih“ sigurnosnih agencija u BiH te “jedna od najsnažnijih“ u regiiji”, rekao da su pripadnici policije posvećeni borbi protiv svih kršenja zakona te kriminala i korupcije, koja je, kaže, evidentna.

”To podrazumijeva i borbu u redovima MUPRS-a i čitavom društvu. Danas možemo reći da je RS sigurna, zahvaljujući snažnom angažmanu policije i političkoj podršci koju dobica za svoj rad”, ustvrdio je on, dodajući da je policija posvećana miru i očuvanju sigurnosti.

Osvrnuo se i na ranije reforme u oblasti policije, te ponovio tvrdnje da se bivši visoki predstavnik Padyy Ashdown zalagao za njeno ukidanje i “sumnjivu transformaciju, čime je BiH stavio u nemoguće funkcioniranje“.

”To vidimo i danas. BiH je u snažnom zastoju, bez vidljivih mogućnosti da krene dalje, upravo zato što su OHR i visoki predstavnici nametali duh Daytona i nasiljem mislili da mogu sve učiniti, ponižavajući političke strukture koje je izabrao narod”, ustvrdio je Dodik, optužujući Ashodowna da je nastojao ukinuti policiju RS-u “tvrdeći da to mora biti“, a sad se vidi da ima i drugo rješenje, jer ona postoji.