DODIK: BiH je institucionalni monstrum

BANjALUKA – Federacija BiH mora postići dogovor o slučaju presude “Sejdić i Finci”, jer jer taj entitet zbog svoje nefunkcionalnosti sve više košta Republiku Srpske, izjavio je danas predsjednik RS Milorad Dodik, nazivajući BiH “institucionalnim monstrumom” čije su institucije “skupe, a neučinkovite “.
Dodik je, novinarima u Banjaluci, poručio da Srpske “ostaje u dijalogu”, iako je jasno precizirala poziciju o toj odluci Europskog suda za ljudska prava i čeka da se o tome dogovore partneri u Federaciji BiH.
“Mogli smo da uđemo u parlament prije godinu ili više i da to pitanje završimo”, kazao je Dodik i naveo da zbog nemogućnosti postizanja dogovora o presudi “Sejdić i Finci” postoji zastoj na europskom putu, ali da odluka nije u “rukama” RS , već u dogovoru na nivou FBiH, prenosi Fena.
Uoči sutrašnjeg sastanka najvažnijih političkih lidera BiH u Briselu, Dodik je naveo da ide na taj sastanak kako bi čuo da li postoji napredak, i dodao da je “očigledno da RS sve više knjiži gubitke zbog nesređene situacije u FBiH i na političkom i ekonomsko-financijskom planu “.
“Federacija BiH svojom nesposobnošću funkcionirati košta ogromne novce RS. BiH, kao monstrum koji je napravljen u institucionalnom smislu, povlači nerazumno mnogo novca za funkcioniranje neefikasnih institucija. U vrijeme ekonomske krize traži se racionalnost i to se radi u svim zemljama … samo institucije BiH stalno bujaju i traže sve više novca “, tvrdi predsjednik Spske.
Dodik kaže da, možda, ne bi bio problem izdvojiti novac za razinu BiH da od toga “ima neke koristi, ali nema”.
Uvjeren je da će jednom doći dan da se io tome raspravlja ali, tvrdi, na sastancima “Stork” ne nailazi na razumijevanje od FBiH da se otvori to pitanje.
“Doći će vrijeme kada će sve što je nelogično i nepotrebno prestati postojati. Tako će prestati postojati i mnoge institucije BiH i smjestit će se na onaj nivo vlasti koji može biti učinkovit i koristan za građane, a ne da hrani političke koncepcije koje su neučinkovite i ne koriste ljudima “, naveo je Dodik.
On je dodao da bi želio da dođe do napretka u srovođenje odluke “Sejdić i Finci”, da BiH dobije status kandidata i da ubrzano krene ka Europskoj uniji i zbog činjenice da će u srpnju, nakon ulaska Hrvatske u Uniju, europska granica biti na Savi .
Nažalost, zaključio je Dodik, u FBiH ne može postići dogovor, a Republika Srpka se “osjeća kao talac”