Published On: Sri, svi 15th, 2013

DODIK: BiH dolazi na čelo balkanskih kriza

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uvjeren je da na dnevni red balkanskih kriza dolazi BiH, kao i da bi uvod u tu točku svjetskih geostratega mogla biti smjena vlasti u Srpskoj. “Imate cijelu armiju nekih međunarodnih izaslanika, diplomata, kvazihumanista, koji desetljećima kruže regiom i izmišljaju način kako da što duže ostanu ovdje, jer imaju dobre plaće i mnogo ugodniji život nego što bi, recimo, imali u Afganistanu.
I kod njih sada vlada uvjerenje da treba završiti posao na Balkanu, jer poslije Kosova ostaju još dva neuralgična pitanja na Balkanu, a to su BiH i Makedonija”, naveo je Dodik u intervjuu za sutrašnje izdanje beogradskog tjednika NIN.
Predsjednik Srpske ističe da su oni, poslije bruxellskog sporazuma, dobili novi elan da riješe i ostala neriješena pitanja u BiH, te da u toj projekciji stoji slabljenje Milorada Dodika i dovođenje nekih snaga koje bi možda bile kooperativnije za dogovore o jačanju BiH i slabljenju Republike Srpske, a da bi se navodno ubrzale europske integracije. 
Dodik je naglasio da se sva njegova vlast zasniva, prije svega, na podršci građana za njegove ideje, jer nema vojsku, tajne službe i druge atribute političke moći.
Na pitanje da li izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegović da “nitko ne može Kosovo da kompenzira s Republikom Srpskom” doživljava kao neko upozorenje, predsjednik Dodik je rekao da to nije ideja ni države Srbije, niti Republike Srpske, jer Republika Srpska kao takva već postoji i ona je izraz težnje srpskog naroda nakon raspada Jugoslavije.
“Ne sporim da su Bošnjaci izabrali Izetbegovića, ali Republika Srpska nije njegova. Građani Republike Srpske ne podržavaju nijednu njegovu ideju, ne glasaju za njega, čak ni muslimani koji žive u Republici Srpskoj ga ne podržavaju.
Problem je što nakon rata, Bošnjaci, koji su doskora bili muslimani i koji nemaju svoj jezik, tragaju za svojim identitetom i pokušavaju da taj identitet obezbijede preko države, koju takođe nemaju”, istaknuo je Dodik.
Predsjednik Srpske je podsjetio da je BiH složena zajednica i u nekom apstraktnom smislu pripada svima. “Bošnjaci žive u jednom manjem dijelu BiH, ali oni žele da je prisvoje i budu njeni vlasnici. Glavni problem i jeste u tome što Bošnjaci svaki pokušaj reforme žele da pretvore u svojatanje BiH i majorizaciju druga dva naroda”, smatra Dodik.
On je zapitao šta ima Banjaluka sa Sarajevom i Izetbegovićevom opcijom. “Nemamo ništa. A Izetbegović može da istupa kao lider BiH samo u jednom slučaju, ako ima suglasnost druga dva naroda, a u svakom drugom slučaju je samo lider Bošnjaka”, konstatirao je predsjednik Dodik.
Na pitanje što za njega znači izjava Izetbegovića da je Republika Srpska samo srpska po imenu i da je ona vlasništvo svih građana BiH, Dodik je rekao da u Republici Srpskoj žive slobodno i građani drugih nacija, te da je svako dobrodošao u Srpsku, ali da je jasno da Srpska nema ničeg zajedničkog sa Sarajevom i da je ono apstrakcija za Srpsku.
“BiH je za nas inozemstvo odavno i u tom mentalnom i u svakom drugom smislu, a Republika Srpska i Federacija su dva potpuno odvojena entiteta u svakom pogledu, bez mogućnosti da se spoje. Bakir Izetbegović pokušava da svoju imperijalnu politiku provede u nekakvoj ujedinjenoj Bosni u kojoj bi bilo što manje Srba i Hrvata, a što više Bošnjaka, koji će biti podržani arapskim kapitalom i doseljavanjem ljudi iz tih zemalja u ovaj dio Europe”, istaknuo je Dodik.
On je naglasio da je Republika Srpska u ovom trenutku jedini subjekt u BiH koji poštuje Daytonski sporazum, jer taj sporazum nikada nisu podržali Bošnjaci, a svojevremeno ga nisu podržavali ni Hrvati, jer im je ukinuta Herceg-Bosna.
“Republika Srpska je bila, a i sada je spremna da na bazi izvornih ovlaštenja BiH iz Daytonskog sporazuma reformira tu zemlju, ali treba znati da je bilo samo devet ovlaštenja BiH u Daytonskom sporazumu i u samom Ustavu BiH, dok su kasnijim reformama stalno dodavana nova ovlaštenja i sada ih ima 83.
Takvu nametnutu BiH ne možemo prihvatiti, ali izvorna BiH bi možda imala šanse, samo nju nisu nikada podržali Bošnjaci i Hrvati. A država koju niko ne podržava ne može da uspije. Zato i govorim da je BiH nemoguća zemlja te da bi najbolje bilo da Republika Srpska dobije svoju samostalnost i da, naravno, Federacija BiH osigura svoju samostalnost i da onda gradimo dobre partnerske, susjedske odnose”, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
SRNA