Published On: Sri, lip 2nd, 2021

DODIK: Bez potvrde Vijeća sigurnosti Smidt neće imati legitimitet, Nelson mi je rekao da je Amerika rekla svoje

Ured visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti, poručio je srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s najvišim dužnosnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u republici Srpskoj.

Na sastanku je razgovarano o spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Dodik je rekao da je RS protiv rehabilitacije i kreiranje bilo kakvih novih rješenja.

 Mi nismo antidaytonska strana u BiH – istaknuo je Dodik.

Dodik je ponovio da je potrebno jedinstvo, jer imenovanje novog visokog predstavnika može biti štetno za Republiku Srpsku.

Eksperiment međunarodne zajednice prema BiH i pokušaji imenovanja novog visokog predstavnika moraju se prekinuti – poruka je koju je izaslanstvo RS prenijelo rukovodstvu Srbije na sastanku u Beogradu – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je izjavio je da visoki predstavnik neće imati legitimitet u Republici Srpskoj ako izostane potvrda Vijeća sigurnosti UN-a.

Kod Vučića naišli na razumjevanje

Istaknuo je da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića naišli na veliko razumijevanje na današnjem sastanku najviših dužnosnika Republike Srpske i predstavnika parlamentarnih stranaka u RS.

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predstavnici parlamentarnih stranaka u RS, razgovarali su u Beogradu s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima u Vladi.

Upoznali su rukovodstvo Srbije na koji način se, kako su kazali, spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava ignorirati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

O Džaferoviću i sastanku s Nelsonom

Novinare je zanimalo i Dodikovo mišljenje o izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović, ali i kako je protekao sastanak s veleposlanikom SAD u BiH Ericom Nelsonom.

Džaferović može govori što hoće, to je njegovo osobno mišljenje, to nema nikakvu institucionalnu snagu. On uvijek u svim sastancima vidi nešto što je njemu svojstveno. Ovo je bio jedan racionalan sastanak u kojem ništa nije bilo upereno protiv Bošnjaka, čak ni protiv BiH. Džaferović nema ni jednog razloga da se plaši, ali bi bilo dobro da pokuša voditi racionalnu politiku. Ako misli da ćemo sami sebe ukinuti, to se neće dogoditi, naveo je Dodik.

Dodao je da se Srbija ne miješa u unutarnje stvari BiH, ali da ima obveze iz aneksa 10. Daytonskog sporazuma.

Razgovarao sam s Nelsonom telefonom. Rekao sam mu da je za nas neprihvatljivo da se ne poštuje međunarodno pravo i Aneks 10 Daytonskog sporazuma, i tamo je rečeno da se strane moraju dogovoriti konsenzusom i o ličnosti koju potvrđuje Vijeće sigurnosti. On je na to rekao da je eto Amerika svoje rekla i da ona smatra da je Schmidt već imenovan i da se treba posvetiti BiH, funkcionalnoj, koju mi čitamo kao unitarnu BiH. Ja sam rekao da nisam spreman pratiti njihove iluzije već 20 godina, koje su posijali ovdje, koje uopće ne funckioniraju i da bi trebali da se vrate realnom odnosu snaga na terenu i vraćanju Daytonskog sporazuma. I da ne mogu razumijem zašto jedna Amerika, koja je kreirala Daytonski sporazum, odustaje od tog sporazuma usput optužujući druge da krše taj Dejtonski sporazum. To je bila i suština mog stava – rekao je Dodik./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x